2010-02-25

Al-Quran dan Bible

Fuh.... ramai betul orang balik hari ni, sesaknye ktm ni. Alamak train dh nk pegi, aku pu berlarilah ke pintu train yg nmpk lapang skit. hmmm alamatnye kne diri lar aku kali ni, ble masuk je dlm train aku pun carilah tmpt yg slamat utk berdiri. ha, baik aku diri sblh dak skola agama tuh. tiba-tiba, "eh, farzana...", " Ada?? ya Allah, macam mane blh ada kat sini", aku jumpe seorg shbt islah group dr smaskp. " Ana cbe tgk blakang tu, kenal x?", kata Ada. ya Allah! shbt lme aku ktk darjah 4, syawany nme die, bnyk prubhn pd dia... Alhamdulillah, hati2 kami ini tlh kau pertemukan." hmm, ana BADAR camne??" tanya Ada. aku pun ceritalah sedikit sebanyak tntg badar shams.

Waktu kami berbual aku perasan something, Amoy yg dudk sblh Ada tu asyk pndg kami shj.Mungkin suara kami kuat sgt kot. kemudian tiba2 dia tunjukkan aku satu tempat duduk yg ada beg bersebelahan sorg laki.aku hanya menggeleng, lagipun aku msh nak borak2 ngn 2 org shbt aku. Kami bertiga pun terus berbual2, tiba2 amoy tu tepuk tgn Ada, dia berckp sesuatu dgn Ada. Aku dan Syawany hnya melhat shj krana Ada berda jauh sdkt, kami x dpt dngr prckpn mreka. Aku teruskn berbual dgn syawany dan pada masa yg sma aku lihat perbualan antara mereka. Aku lihat Amoy tu mengeluarkan satu buku kecil, besarnya lbh kurg mcm oxford dictonary , then kulitnya dibalut dgn wrapper. amoy tu jge mgeluarkan satu pamplet.

then, stlh agk lme Ada pun pggl aku," ana, do you want to see this". Owh, " sure, can i have a look". Amoy tu pu berikan pd aku buku yg dipegangnya, " this is bible " . Oo.. ni lah bible, terasa kerdil waktu tu krana x prnah nmpk bible. Aku pun mnyelak2 kitab tu,rupanya aku tgh pegang terjemahan bible.. then, aku terbuka satu part - Daniel- " this is one of our prophet" aku katakan pd Amoy itu. "Oo ya, this is prophet" . Amoy tu pu membacaan satu part dlm bible kpd Ada. oh, x silap aku dlm beg aku ni ada tafsir, aku pun cari.. Alhamdulillah, ada pun.

"this is our kitab"
'owh, is that Qoran?'
" ya, this is Qoran "
' owh, Qoran and bible is totally different'
" but i think i should read the bible"
' owh, ya'
then, destinasi yg aku tuju dah sampai, kami pun mintk izin, " ok, another time k" then shake our hand together...

.............................................

Memang bila ana keluar ada sahbat yg kurg setuju dgn tindkn membaca bible sbb nya tkut2 kita x kuat iman, mmg perlu utk berhati2 dlm bab akidah cumanya ada masa dan ada org yg ble kte brhdpn kte perlukn pgetahuan tntg bible.ana pernah mndgr satu ceramah dr seorng convert, dia kata org islam ni jgnlah tkut nk kaji bible, sbb ble kita kaji bible kita akn jmpe bnyk keraguan dan insyaAllah akan menambahkn lg keimanan seseorg trhadp Al-Quran. Lagipun klu ana x selak terjemahan bible dlm bhasa melayu tu, ana x kan tahu yg kalimah ALLAH memang dh ada dlm tu...

O Allah, give her the light if she seek for the truth.....

p/s - selawat dan salam keatas junjungan besar nabi Muhammad s.a.w -12 rabiul awal-

2010-02-12

Application in life




Bismillah...
talk bout education again and again coz im still a student
last week, i've learnt bout 'am and khas', it is about ayat2 al-quran , and to know which is ayat am or ayat khas ( my classmate u noe what i mean )..
then, i asked the presenter about ayat 23 surah al-baqarah, either it is am or khas.. some of them attempt to give the answer but the others refuse and said, "i'll refer to the tafsir later"... huh, my classmate i ask u, are we really learnt Al-Quran and As- Sunnah?? are we really study about syariah islamiyyah?? if yes, then why we can't answer my question?? im juz ask u to determined wheter it is ayat am or khas, rite?? ( this is juz the expression of my feelings k)

Ana x setuju kalau kita kata kte dh blajar psl Al quran, kte dh tau psl syariah, kte dh tau bnyk hadis ataupun kte dh blaja bnyk tntg living things or bout particles or bout momentum ... padahal ble ditnye ssuatu yg x diajar, kte x dpt walhal kte dh bljar konsepnye rite?? satu perkara yg ana x gemar dlm bljar ialah we study juz to get A+++ , then ble tnye pd ckgu tntg sumthg yg x msk pekse some of them will say, " klu dlm pekse die x tnye sume nih".. Bg sye, ble seorg ank murd brtnye mknenye die minat dlm bidg tu, mmg x sume bende cikgu perlu bgtw pd ank murid tp ble ade yg brtnye tlonglah jgn musnhkan minat kami...

Pendpt peribadi ana, sistem persekolahan di Malaysia hanyalah mahu mendedahkan pljr pd dunia ilmu, sume calon spm wajib ambil sej, bm, bi, math dan subjek tambahan mengikut minat msg2. macam ana ambl 11 subjek, bm, bi, bat, sej, math, +math, bio, chem, physics, pqs, psi... 3 bahasa, 3 sains, 2 matematik, 2 agama dan 1 asal usul ... huih, acapkali ana terfkir knape kne blajar sume nih?? padahal bkn sume aq nk further..knape mesti amk pekse?? ape aplikasi subjek ni dlm hidup aq??
then, one day i realize.. after i discuss wif my mentor, kak Azzah... i ask her bout all dis then i come out wif my own idea.. the goverment expose the student wif the world of knowledge... ye, klu kte perhatikn btul2 kte hnye blajar basic shj sbnrnye, lg2 dlm subjk agama, kbnyknnya sngt2 basic... mmg nk faham btol2 tu susah...

tp ana x setuju satu hal.. knape mesti dedahkan kami terlalu lme... im 17 but im still schooling... mcm mne nk lahirkn profesional mude?? mcm mne nk bentuk remaja perintis negara?? huh, bnyk btol soalan... nnti ana furtherkn pd tmpt yg sepatutnye..

so, my frens... wk2 skola tgk btol2 ape yg korg minat dan nk lebihkan, kbnykn rkyt m'sia brsifat holistik tp x master dlm satu2 bab sbb tu susah nk invent sumthg, masterkan dlm satu2 bab dan luaskan thaqofah msg2...( buat mse nih, kte still kne kejar A+, wait till the transformation occur k)

Ilmu yg ana nk sngt dalami - ARAB, AL QURAN, SCIENCE



2010-02-07

Usrati fi qalbi

hari itu aku ketemu pucuk muda btg lama,
bunga2 ceria belum kelihatan,
hnye hampas2 bunga semalam,
kupaksa diri bangun,
kupaksa menggegar pucuk2 muda itu,
namun ada yg melambai
ada yg tegak bershj

ku dengar pohon sebelah jua begitu
bisikan pohon seberang pun sama
pohon belakang pula sudah menjerit

kala itu ku terdiam
salah akukah semua terjadi
kuimbas peristiwa lalu
taktala bicara sama pohon tertua
"kita ambil shj pohon lama
bg mengasuh si pucuk muda kepunyaan mreka
kerana pucuk muda ini
bakal menjd peggnti kita "

namum galau di hati kecil
capek diri asyk memikirkn
akhir bicara ku turutkn jua
maka jdlah apa yg terjd

si pohon kecil di sisi yg tua
asyk mengalir si air murni
mgkn penat tercucuk duri
dek bicara pohon2 baru

sabarlah teman sabarkan hati
slagi waktu msh dipegang
slagi itu takdir diubah
slagi Tuhan izinkn jadi
maka kan pasti terjadi jua