2011-01-31

Siapa anda?

Anda boleh mencuba pada setiap soalan di bawah ini dan ayuh kita lihat siapa kita sebenarnya, adkh kita adalah siapa yg kita kenali selama ini atau...sebaliknya..

  1- cuba lihat gambar di bawah ini, apa yg anda nampak?

    Berikut adalah anda bg setiap jawapan anda :
 a)  air dlm gelas itu separuh penuh - tahniah, anda seorg yang positif.
 b) air dalam gelas itu separuh kosong - owh..anda seorang yang negatif.
 c) air sedang diisi ke dalam gelas itu - hurm... anda adalah orang yang biasa.
 d) air dlm gelas itu berbuih2 - wah... anda seorg yg artisik
 e) jika tiada dlmm jawapan diatas, anda mungkin seorg yg berfikiran 'out of the box' atau mungkin juga seorg yg pelik..

2- lihat gambar di bawah dgn teliti dan tentukan gambar yang paling anda sukai :

a waterfall

                                       spectacles and pen                                       

                                                                     wonderful mansion
 Answers :
a) waterfall - hebat! anda seorg yg bercita2 tinggi dan berjiwa besar
b) pen and spectacles - hurm.. anda mungkin seorg yang berseni tetapi... anda juga sangat sensitif
c) mansion - aha.. anda adalah seorg yg agak materialistk .
d) kalau semua - anda seorg yg ordinary..(you have to make up yourself...be no ordinary person ya)     

                         
3- apakah yang selalu bermain di fikiran anda  ?

   
                                                                            or

                                                      



                                                                              or



or



Jawapannya :
a) love - anda org yg biasa2 shj sbb zaman sekarang ni  memang zaman bercintan-cintun
b) brain - bagus, anda seorg pemikir yang terkadang tak tahu apa yang difikirkan sebab tiada gambaran jelas tentang pemikiran anda
c) starvation - anda seorang yang prihatin, teruskan keprihatinan anda
d)Mr. President - anda mungkin suka pada dunia kepimpinan tapi perlu diingat pemimpin bukan sekadar memipin tetapi beyond that...

2011-01-19

THE ESQ WAY 165..???

Semalam ketika menaiki ktm dari seremban ke nilai aku ditakdirkan bertemu dengan seorang makcik, Acik Julia namanya. kami berborak agak lama sebelum terbukanya isu ESQ, acik Julia merupakan seorang alumni ESQ.Dia memberitahuku yang ESQ sangaaat bagus, dia memuji-muji pak Ary Ginanjar.katanya dia tidak pernah berjumpa dengan seorang lelaki yang berceramah sambil menangis. acik Julia sempat berjumpa dengan ramai org2 terkenal antaranya mukhriz mahathir, musa hitam, erra fazira, dan ziela jalil.aku sekadar mendengar dan bertanya tentang pengisian pogram.acik Julia nampaknya bersungguh mengajak aku menyertai ESQ (siap bagi nombor handphone dia lagi). nampaknya waktu tidak mengizinkan aku menyatakan pendirianku tentang ESQ memandangkan train sudah sampai di nilai.


Disini aku terangkan serba sdikit perihal kekeliruan dalam ESQ yang telah diharamkan oleh Mufti Wilayah-Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi bin Wan Teh dan pendapat beberapa pengkaji ESQ.

Datuk Wan Zahidi :

sila baca hasil kajian datuk wan zahidi di link ini :
http://www.imranshamsir.com/ilmiah/fatwa-berkaitan-esq-leadership-training/



gambar ini menunjukkan keakraban Dr. Ary Ginanjar bersama Danah Zohar, seorang yahudi yang memperkenalkan SQ :
Spiritual intelligence (SQ) is unfortunately often overlooked in coaching and development. SQ is not about religion, it is related to that part of the brain which allows us to hope and dream and visualize and to connect us to our purpose in life. It is the trigger in our intelligence which entices us to seek meaning and a greater good by differentiating between good and evil. - dipetik daripada http://dzohar.com/



H Amin Djamaluddin, Pengurus Majelis Ulama Indonesia ( MUI) :

sila lihat link ini :
esq-tentang-asma-Allah-jelas-menyimpang
 
Antara yang dipertikaikan adlah :

1- penggunaan asma' Allah

...kesalahan yang paling mendasar dalam buku ESQ ini adalah penyimpangan makna Asmaul Husna. Ini adalah penyimpangan yang ingin menyaingi Allah SWT...

“walillahil asmaa`ul Husna fad’uuhu bihaa.” Begitu perintah Allah dalam Al-Qur'an. Terjemahan Depag disebutkan, “Hanya milik Allah asmaa-ul husna, maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut asmaa-ul husna itu.”




Tapi Asmaul Husna dalam buku ESQ diartikan menyimpang. Misalnya “Al-Majid” diartikan saya bersifat mulia. “Al-Majid”nya Allah diartikan Ary Ginanjar dengan makna “saya bersifat mulia.” Mengaku sebagai orang yang mulia itu adalah sifat yang angkuh dan sombong. Kalau orang lain yang menilai kita mulia, itu ndak masalah. Tapi kalau kita sendiri yang mengaku mulia, ini kan pengakuan yang angkuh dan sombong.

2- suara hati atau conscience
Dalam buku tersebut Ary Ginanjar menulis imbauan: “Pergunakanlah suara hati anda yang terdalam sebagai sumber kebenaran, yang merupakan karunia Tuhan” (Rahasia Sukses Membangun Kecerdasan Emosi dan Spiritual ESQ, hal. liv).


Al-Qur'an surat Al-Baqarah ayat 147 Allah menyatakan: “Al-haqqu min robbika.” Kebenaran itu hanya dari Allah. Jadi tidak ada jaminan kebenaran berdasarkan suara hati.



Farid Achmad Okbah, ulama' Bekasi (alumni ESQ ke-46) :

 sila lihat link ini pula : mereka-bertanggungjawab-kepada-Allah-atas-setiap-kesalahan-esq
 
Antara yang dibincangkan ialah:

"Nasihat saya sampaikan secara tertulis kepada Pak Ary Ginanjar melalui sekretarisnya, yaitu Pak Hasan. Akan tetapi sejak tahun 2006 sampai sekarang sepertinya belum ada perubahan-perubahan yang terjadi dalam ESQ ini. "

Yang saya ketahui, saudara Ary Ginanjar selalu menyatakan, “Ini adalah training manajemen bukan training agama.” Pernyataan ini telah berkali-kali dia sampaikan. Padahal di dalam training itu hampir seluruhnya berkaitan dengan agama. Masalahnya, argumentasi tentang agama inilah yang bermasalah.


"…Karena kesalahan itu dilakukan di depan umum, maka koreksinya juga harus dilakukan di depan umum…"


Ary Ginanjar selalu membawakan hadits “Takhallaquu bi-akhlaaqillaah” (berakhlaklah kalian dengan akhlak Allah). Pernyataan ini disampaikan dalam pelatihan ESQ maupun dalam buku. Di bagian terakhir buku itu didoktrinkan tentang Asmaul Husna yang harus diikuti. Padahal ini adalah penyimpangan.


                .........................................................................

Ini semua adalah sekadar satu pendedahan kepda para pembaca....namun, persoalannya siapakah di belakang ESQ?? dan adakah ESQ memdokong misi dan visi yang besar??pendedahan ini akan bersambung...

2011-01-14

KTM dan dia...

 Ini pengalaman tika aku terpaksa pulang ke asrama (tahun lepas) menaiki komuter...sekadar satu perkongsian kpd muslimat2 yg mgkin telah atau akn menjumpai manusia2 sebegini. Biarlah kita tetap menjaga diri kita namun dengan cara yg tidak membuat orang pandang serong pd islam itu sendiri.. ingatlah... WE'RE THE ICON OF ISLAM...

  .....................................................................

    Ptg itu, stesen komuter nilai agak lengang..macam biase. x lama kemudian gerabak train lama itu menghampiri stesen nilai. aku cuba mencari pintu yang paling dekat kerana risau tertinggal, lupa pula aku akn coach wanita yang disediakn..akhirnya, huh alhamdulillah dapat jugak tempat tapi.. ramainya lelaki, bangla pula tu. Aku pun terpaksalah berdiri di tepi pintu train...
     train bergerak mengunjungi satu stesen ke satu stesen, sehinggalah di stesen tiroi. Aku lihat kelibat seorang mamat indon yang berpakaian agak rock masuk ke coach aku.."aduh mamat nih, tak nampak ke dah penuh ni". Elok  sahaja dia masuk dan terus berdiri berdekatanku. train meluncur menuju stesen terakhir, tiba2...

Mamat indon : "assalamualaikum ustazah"
Aku :.....hanya menganguk....
Mamat indon : hmm nama siape?
Aku : ..........tersenyum dan menganguk (haik...dah mule dah mamat nih..)
Mamat indon : haik takkan senyum je..bla bla bla (mengayat),saya sbnrnya suka pada perempuan yang bertudung, tapi yang xsedap nye kan ustazah... dorang ni ble ditegur ke bagi salam ke bukannya nak jawab pun.. tu yang x betul tu ustazah.
Aku :...setelah sekian lama membisu.... "tu hak diaorg, nak jawab atau tidak"
Mamat indon : tu saya tau tpkn x elok tu ustazah, org mcm sy ni bknnya apa, saja suka tegur2 perempuan2 yang bertudung tu kan.
 kedengaran siren komuter"STESEN TERAKHIR, SEREMBAN, SEREMBAN"
Aku : Oklah macam ni... dalam islam hukum menjawab salam seorang lelaki  kepada seorang perempuan yang boleh dikahwini adalah harus. so, terpulanglah pada perempuan tu nak jawab salam atau tidak, ok..

pintu train terbuka dan aku terus keluar meninggalkan mamat tu termanggu2 keseorangan...sebaik memberi tiket kpd pgwl ktm aku terus mencari tempat duduk.."huh penat jugak diri lama2 nih...hmm hauslah pulak"...tiba2

mamat indon : kak kak, saya ada bnyk lagi benda nak tanya akak nih..
aku : ....'Allah hai mamat ni lagi'... dengan muka yang selambanya aku meletakkan beg disebelah tempat dudukku... dia pun terus duduk di kerusi selang satu dariku...
mamat indon : kak saya sbnrnya suka nk belajar agama ni tp skrg ni susah nk cri.....bla2 (keluarlah semua cerita...sehingga petua mak dia pun diberitahu)
aku :.....hanya membisu dan berperwatakn spt org yg lbh tua drpdnya, w/p sbnrnya dia berumur 21 thn....
      .....allahumma la sahla illa ma jaa'l tahu sahla, wa khazna iza syi'ta sahla....aku cuba membaca kalimah2 suci, takut2 dipukau mamat indon itu.....tiba2 aku terasa haus, aku terfikir drpd dia belikan aku air baik aku yang belikan dia air....teringat pula aku akn kisah gadis2 yang dipukau gne air..dan juga gadis LAMBOK...
  "hmm..jap ye saya nak beli air"
..."nah..ambillah sy belanja"....alhamdulillah satu kerisauanku hilang.
mamat indon : ......mula2 menolak tapi akhirnya mengambil dan berterima kasih....
  Akak ni nampak macam dah banyak pengalaman lah, akak tak pandang sy, mesti akk dah  jmpe rmai orang kan, mesti akk dah tinggi belajar...bla2....
aku :....masih act like an ustazah dan menjawab bila perlu, dan  tak putus juga hati kecilku membisikkan kalimah Illahi....

...tak lama selepas itu, kawanku datang menjemput dan si mamat indon itu menghantarku hingga keluar lalu ..."assalamualaikum...", aku hanya mampu menganguk padanya...

ALHAMDULILLAH.......

2011-01-13

Al-Fatihah buat Aqilah

Badannya kecil molek, otaknya cerdas lagi pintar,kata-katanya penghibur hati... dialah racun dialah penawar, namun, Allah lebih sayang padanya. Ahh..kau terlalu muda dik untuk pergi, masih terlalu kecil  dunia yg kau tempuh, tapi kesabaranmu menggunug tinggi. menahan sakit yg meragut kau pergi.. bagaiku tak percaya kau menghidap barah usus..umurmu baru menjangkau 10 tahun, sabarlah makcik minah..Qilah menyahut seruan Illahi..
    "Mak..Qila nk jumpa nanyi, cik jamilah dan ank2nya..Qila nak minta maaf..Qila banyak buat salah", tersangkut-sangkut si kecil itu berkata bagai menahan sesuatu yang berat dikerongkong
    Sayu hati ibu muda itu melihat anak tunggalnya itu, begitu dia bagai merasakan masanya telah tiba.. "qilah...qila pergi dulu ye sayang, takpayah tunggu nyai ye..", tak sanggup dia melihat anknya kepayahan begitu..
Tidak lama kemudian...dia telah pergi utk selama2nya...

.......isnin 3 Januari 2011, lebih kurang 3 pagi, Aqilah tlh melepaskan nafas terakhirnya-alFatihah-........

" mak tahun ni waktu birthday qila kita xpyh buat sambutan tau.. mak buat je kenduri doa selamat, qila dah listkan jemputannya, mak jemput tau" terngiang2 permintaan dihari2 terakhir si kecil itu..

Moga kau berada dlm rahmatnya, pekerja2 lain juga kata tubuhmu ringan, tanahnya mudah menerima, segalanya berjalan lancar.. ramai sangat org yg menziarahimu.. insyaAllah tempatmu bersama org beriman..

14 Januari 2011- hari jadi Aqilah....