2010-12-18

Adi the genius



i'm 17 years old and had finished my spm juz few days ago... he is much much younger than me but had perform his speech infront of thousand people. Btw, he's aim is higher than him and hope to see you grows up as a khalifah who put kalimahtauhid on top of his life...May Allah bless you.

2010-11-05

IT IS COMING.....


InsyaAllah... i, u and we can do it, for the readers who i might know or not i seek for ur forgiveness for everything i've done, hope u will pray for my success as we had put the same syahadah at the top in our life... SPM not the goal but the ball... i've to hold on from blogging till the war ends.. salam alaikum

2010-07-10

Isra' mi'raj : perjalanan menuju Tuhan

Buraq.. satu tunggangan berwarna putih, tingginya lebih besar dari keldai namun lebih kecil dari baghal.. kecepatannya sejauh penghabisan mata memandang bersamaan 300,000 km sesaat, subhanallah! Hanya sekelip mata sang nabi sampai ke tempat tujuannya... ditemani jibril dan israfil...tiba pula nabi di satu tmpat..sungguh rmai wanita...ramai wanita...wanita-wanita yg diseksa..
  
    kekasih Allah itu melihat seorg wanita digantung dengan rambut dan otak di kepalanya mendidih, pabila ditanya pada malaikat penurun wahyu, mengapa begitu? " merekalah org2 yg tidak mahu melindungi ranbutnya drpd dilihat lelaki ajnabi.."

     kemudian terlihat pula olehnya wanita yang diikat kedua kakinya dan dua tangannya sampai ke ubun-ubun dan dibelit beberapa ular dan kala jengking, lalu ditanya mengapa? " merekalah wanita yang boleh solat dan puasa tetapi tidak mahu mengerjakannya, tidak berwuduk dan tidak mahu mandi junub.."

     perjalanan diteruskan lagi..kelihatan seorang wanita memakan tubuhnya sendiri, manakala dibawahnya ada api yang menyala, jawab lagi malaikat jibril " mereka adalah perempuan yang berhias utk dilihat lelaki lain dan suka menceritakan keaiban orang lain"

    kala melihat persekitarannya sayu hati nabi, tika ini, terlihat pula akannya wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting neraka, jibril malaikat pendamping yang setia lantas berkata, " mereka suka memahsyurkan diri sendiri akan perhiasannya "

     dalam menyeberangi semua itu, ada pula wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya pula seperti keldai.. siapakah mereka?? " mereka adalah wanita yang suka mengadu domba dan sangat suka berdusta "

    Dan ada juga seksaan terhadap kaum adam, habibullah lantas terlihat satu kelompok manusia yang menghantukkan kepala sendiri keatas batu sehingga hancur berkecil mengeluarkan otak, lalu tercantum semula dan segalanya berulang, siapa pula mereka wahai jibril?? " mereka adlah golongan yang meninggalkan solat lima waktu "

  Sungguh hiba hati pemimpin ulung umat islam melihat seksaan yg bakal diterima umatnya jika melanggar perintah tuhan... lalu buraq berlalu menuju arasy Allah...

                              ...................................................................................................................

     Ya rasulullah, sungguh mulia dirimu sanggup terus meningatkan umatmu dan mengkhabarkan kami azab2 tuhan yang tak bisa dilihat insan lain, walau akhirnya kau terus-terus sahaja dikutuk, difitnah sbg org gila... mana mungkin manusia blh ke masjidil aqsa lalu ke masjidil haram dan naik ke arasy Allah .. mana mungkin, namun aku percaya bahwa kau utusan Illahi, kekasih Yang Esa... tugasmu yang utama sbg tabligh, menyampaikan berita gembira dan ancaman  seksa dari al-Khaliq
   Ya habibullah, umatmu kini sudah longgar talian iman, banyak jua yang merempuh benteng tauhid, jua menyeberangi jalan taghut.. amat sukar jiwa kami utk sentiasa lurus dijalan ini. Terlalu banyak tentangan utk kami berpegang pada tali nan lurus ini. Sukar bagi kami seorg hamba yang hina ini tuk meninggalkan segala larangan Illahi.. namun ya rasulullah kami tetap percaya akan sabdamu..

   " islam itu datang dalam keadaan dagang(asing) dan akan kembali dalam dagang (asing) , maka beruntunglah orang2 yang dagang (asing) " 

* sahabat peganglah pada ayat Illahi dan hadis nabi pabila kita ditujahi batuan taktala melaksana perintah Illahi.. biar redha manusia hilang namun yang utana redha Illahi......

2010-06-16

usrati fi Qalbi


Tersenyumlah kerana kau masih punya mereka
tanpa mereka kau bukan sapa2
indahnya hidup bersama keluarga
usah terus mengabaikannya

2010-05-27

Immunodeficiency Teenage Syndrome ( ITS)





Desa Casuarina, nilai - Satu syndrome yang baru disedari telah dapat dikesan oleh sekumpulan saintis dr institut pengajian tinggi SHAMS. Simdrom yg sgt digeruni ini amat mudah terjadi dlm kalangan remaja2 melayu dan melalui kajian ianya lbh mudah dihidapi drpd jangkitan H1N1. Menurut pakar kajian dr IPT ini, remaja yg menghidapi syndrome ini tidak mampu menghasilkan antibody utk badannya sendiri malah hanya mampu membiarkan dirinya terus-terusan dikalahkan olh jgkitan ini.
        Menurut profesor mereka  Prof. Dr. Norazam bin Hj Nayan, sindrom ini berpunca dr kerelaan hati ibu bapa yang membiarkan anaknya menghisap susu lembu sehingga akhirnya menjadi anak lembu.Antibodi yg selama ini diperoleh dr ' breast feeding' tlh berkurgn menyebabkan mereka kekurgn immune system. kini, institusi ini masih mencari immunity yg terbaik utk mengubati sindrom ini. - laporan Bernama-




bersambung....

2010-04-17

Lorongkan kereta itu...

Sya masih ingat lagi, dulu ank2 muda dkenali sbg generasi millenium. namun kini, mreka gelarkan kita sbg generasi Y bcoz kte ni ske bertnya why, why and why. Klu dilihat pd pandgn daei2 kontemporari dan ustaz2 moden zaman kini, mreka akn slalu menjwb soaln kta ni dr sudut logikal. Mreka memberi kta ruang seluasnya utk berfikir disamping melorongkan jalan kita. Dan ramai ustaz2 sebegini yg disanjung dan disukai ank2 muda... sbb mreka tdk menghina cra berfikir kita tapi menunjukkan lorong yg sebenar.

Sbg ahli Gen-Y sya juga punya persoalan yg amat2 ingin diajukan kpd golongan dewasa mahupun siapa saja, krn sya seakn mrasakn ada yg x kne dgn remaja... 
  Pd pandangan kalian, adakah remaja kini x reti berfikir utk kebaikan sendiri??
  Apakah jati diri remaja kini masih wujud??
  Benarkah cara segelintir org dewasa mengajar remaja sbg Gen-Y , membuatkan kita x seteguh  org dulu??
  Masih wujudkah golongan remaja yg punya semangat jihad spt dizaman nabi??
  Dan last skali, knape remaja skang sgt mudah dipengaruhi??

Andainya kita melepaskan jerung di kawanan ikan kecil, mampukah kita menyatakan ' jgn makan' pd ikan itu. Andainya dibentangkan hidangan besar dihdpn seseorg brape probability die x makan melebihi keperluan?. Sbg seorg remaja dan juga hidup sbg remaja, kadangkala terfikir ada pendaei yg seakan 
MENGHALALKAN YANG HARAM DENGAN CARA YANG NAMPAK HALAL , atas dasar mreka berhdpn dgn generasi Y. Ingatlah siapa lagi yg nak kembalikan prinsip, the only solution is back to the Quran, klu bukan pendaei2 yg diterima org... sebenarnya bnyk lagi gen kami ni
    Gen-H ( generasi hebat)
    Gen -J ( generasi jihad )
approach them, they'll walk beside you...

2010-03-19

warkah buat sahabat

" yang berkata tidak untung, yang mendengar juga tidak untung, yang untung hanyalah org yg mengamalkannya.."


Taktala suara si ustaz muncul dari corong radio, terasa laju melalui pinna telinga ini. Laju pula ia diransang di cochlea lalu menghantar nerve melalui auditory nerve menuju otak. tiba pula giliran si otak menghantar tindak balas pd hatiku. terasa hati bagai dicucuk2 dek panahan ayat si ustaz tadi. Bukankah tlh difirmankan dlm al-Quran , " Sungguh besar kebencian Allah kpd orang yg tidak melaksanakan apa yg dikatakan" ( surah as-saff )
Pabila diri dibenci sahabat, hati ini terasa sakit sekali. pabila ada yg mengata, jiwa teras ditikam. pabila ada yg terus menerus mengutuk depan mata, bagai nak tumbang tubuh di hdpn mreka. Namun, knapa hati tidak meras sebegitu pabila dibenci Yang Maha Pencipta... sukar agaknya hati merasai murkanya al-Khaliq. Mungkin hati ini maih berselaput dosa, mungkin jiwa ini msh blum bersih spenuhnya.

Wahai sang pendaei, dikala kau berkata dihadapan, dikala kau berpidato penuh semangat, ingatlah puluhan telinga menadah kata2 yg keluar dr bibirmu. Roqib dan Atib jua mencatat apa yg kau perkatakan. Taktala kau berucap ingatlah pd siapa kau berkata dan knapa kau berkata - kata. Si pendengar akn melihat kembali akhlak dirimu sblm  cuba mnerima kata-katamu. sang malaikat pula akn memberikan hujah diakhirat kelak andai kau melanggar kata-kata mu.

kenapa kau menasihati si dia?? andai jelas dan kau tahu apa yg kau lakukan maka senangkanlah hatimu dgn perkataanmu. namun, andai kau pernah memperkatakan sesuatu yg 'belum' engkau lakukan, maka jgn kau undur walau setapak tapi langkahlah kehadapn dgn satu niat yg luhur. perjuangan yg kita lalui ini tak pernah lengang dr ancaman insan. maka, jgn sekali-kali kau alih kebelakang menghukum kesalahan diri. ingatlah  "Apakah ada perkataan yg lbh baik drpd mengajak kpd Allah"

2010-02-25

Al-Quran dan Bible

Fuh.... ramai betul orang balik hari ni, sesaknye ktm ni. Alamak train dh nk pegi, aku pu berlarilah ke pintu train yg nmpk lapang skit. hmmm alamatnye kne diri lar aku kali ni, ble masuk je dlm train aku pun carilah tmpt yg slamat utk berdiri. ha, baik aku diri sblh dak skola agama tuh. tiba-tiba, "eh, farzana...", " Ada?? ya Allah, macam mane blh ada kat sini", aku jumpe seorg shbt islah group dr smaskp. " Ana cbe tgk blakang tu, kenal x?", kata Ada. ya Allah! shbt lme aku ktk darjah 4, syawany nme die, bnyk prubhn pd dia... Alhamdulillah, hati2 kami ini tlh kau pertemukan." hmm, ana BADAR camne??" tanya Ada. aku pun ceritalah sedikit sebanyak tntg badar shams.

Waktu kami berbual aku perasan something, Amoy yg dudk sblh Ada tu asyk pndg kami shj.Mungkin suara kami kuat sgt kot. kemudian tiba2 dia tunjukkan aku satu tempat duduk yg ada beg bersebelahan sorg laki.aku hanya menggeleng, lagipun aku msh nak borak2 ngn 2 org shbt aku. Kami bertiga pun terus berbual2, tiba2 amoy tu tepuk tgn Ada, dia berckp sesuatu dgn Ada. Aku dan Syawany hnya melhat shj krana Ada berda jauh sdkt, kami x dpt dngr prckpn mreka. Aku teruskn berbual dgn syawany dan pada masa yg sma aku lihat perbualan antara mereka. Aku lihat Amoy tu mengeluarkan satu buku kecil, besarnya lbh kurg mcm oxford dictonary , then kulitnya dibalut dgn wrapper. amoy tu jge mgeluarkan satu pamplet.

then, stlh agk lme Ada pun pggl aku," ana, do you want to see this". Owh, " sure, can i have a look". Amoy tu pu berikan pd aku buku yg dipegangnya, " this is bible " . Oo.. ni lah bible, terasa kerdil waktu tu krana x prnah nmpk bible. Aku pun mnyelak2 kitab tu,rupanya aku tgh pegang terjemahan bible.. then, aku terbuka satu part - Daniel- " this is one of our prophet" aku katakan pd Amoy itu. "Oo ya, this is prophet" . Amoy tu pu membacaan satu part dlm bible kpd Ada. oh, x silap aku dlm beg aku ni ada tafsir, aku pun cari.. Alhamdulillah, ada pun.

"this is our kitab"
'owh, is that Qoran?'
" ya, this is Qoran "
' owh, Qoran and bible is totally different'
" but i think i should read the bible"
' owh, ya'
then, destinasi yg aku tuju dah sampai, kami pun mintk izin, " ok, another time k" then shake our hand together...

.............................................

Memang bila ana keluar ada sahbat yg kurg setuju dgn tindkn membaca bible sbb nya tkut2 kita x kuat iman, mmg perlu utk berhati2 dlm bab akidah cumanya ada masa dan ada org yg ble kte brhdpn kte perlukn pgetahuan tntg bible.ana pernah mndgr satu ceramah dr seorng convert, dia kata org islam ni jgnlah tkut nk kaji bible, sbb ble kita kaji bible kita akn jmpe bnyk keraguan dan insyaAllah akan menambahkn lg keimanan seseorg trhadp Al-Quran. Lagipun klu ana x selak terjemahan bible dlm bhasa melayu tu, ana x kan tahu yg kalimah ALLAH memang dh ada dlm tu...

O Allah, give her the light if she seek for the truth.....

p/s - selawat dan salam keatas junjungan besar nabi Muhammad s.a.w -12 rabiul awal-

2010-02-12

Application in life




Bismillah...
talk bout education again and again coz im still a student
last week, i've learnt bout 'am and khas', it is about ayat2 al-quran , and to know which is ayat am or ayat khas ( my classmate u noe what i mean )..
then, i asked the presenter about ayat 23 surah al-baqarah, either it is am or khas.. some of them attempt to give the answer but the others refuse and said, "i'll refer to the tafsir later"... huh, my classmate i ask u, are we really learnt Al-Quran and As- Sunnah?? are we really study about syariah islamiyyah?? if yes, then why we can't answer my question?? im juz ask u to determined wheter it is ayat am or khas, rite?? ( this is juz the expression of my feelings k)

Ana x setuju kalau kita kata kte dh blajar psl Al quran, kte dh tau psl syariah, kte dh tau bnyk hadis ataupun kte dh blaja bnyk tntg living things or bout particles or bout momentum ... padahal ble ditnye ssuatu yg x diajar, kte x dpt walhal kte dh bljar konsepnye rite?? satu perkara yg ana x gemar dlm bljar ialah we study juz to get A+++ , then ble tnye pd ckgu tntg sumthg yg x msk pekse some of them will say, " klu dlm pekse die x tnye sume nih".. Bg sye, ble seorg ank murd brtnye mknenye die minat dlm bidg tu, mmg x sume bende cikgu perlu bgtw pd ank murid tp ble ade yg brtnye tlonglah jgn musnhkan minat kami...

Pendpt peribadi ana, sistem persekolahan di Malaysia hanyalah mahu mendedahkan pljr pd dunia ilmu, sume calon spm wajib ambil sej, bm, bi, math dan subjek tambahan mengikut minat msg2. macam ana ambl 11 subjek, bm, bi, bat, sej, math, +math, bio, chem, physics, pqs, psi... 3 bahasa, 3 sains, 2 matematik, 2 agama dan 1 asal usul ... huih, acapkali ana terfkir knape kne blajar sume nih?? padahal bkn sume aq nk further..knape mesti amk pekse?? ape aplikasi subjek ni dlm hidup aq??
then, one day i realize.. after i discuss wif my mentor, kak Azzah... i ask her bout all dis then i come out wif my own idea.. the goverment expose the student wif the world of knowledge... ye, klu kte perhatikn btul2 kte hnye blajar basic shj sbnrnye, lg2 dlm subjk agama, kbnyknnya sngt2 basic... mmg nk faham btol2 tu susah...

tp ana x setuju satu hal.. knape mesti dedahkan kami terlalu lme... im 17 but im still schooling... mcm mne nk lahirkn profesional mude?? mcm mne nk bentuk remaja perintis negara?? huh, bnyk btol soalan... nnti ana furtherkn pd tmpt yg sepatutnye..

so, my frens... wk2 skola tgk btol2 ape yg korg minat dan nk lebihkan, kbnykn rkyt m'sia brsifat holistik tp x master dlm satu2 bab sbb tu susah nk invent sumthg, masterkan dlm satu2 bab dan luaskan thaqofah msg2...( buat mse nih, kte still kne kejar A+, wait till the transformation occur k)

Ilmu yg ana nk sngt dalami - ARAB, AL QURAN, SCIENCE



2010-02-07

Usrati fi qalbi

hari itu aku ketemu pucuk muda btg lama,
bunga2 ceria belum kelihatan,
hnye hampas2 bunga semalam,
kupaksa diri bangun,
kupaksa menggegar pucuk2 muda itu,
namun ada yg melambai
ada yg tegak bershj

ku dengar pohon sebelah jua begitu
bisikan pohon seberang pun sama
pohon belakang pula sudah menjerit

kala itu ku terdiam
salah akukah semua terjadi
kuimbas peristiwa lalu
taktala bicara sama pohon tertua
"kita ambil shj pohon lama
bg mengasuh si pucuk muda kepunyaan mreka
kerana pucuk muda ini
bakal menjd peggnti kita "

namum galau di hati kecil
capek diri asyk memikirkn
akhir bicara ku turutkn jua
maka jdlah apa yg terjd

si pohon kecil di sisi yg tua
asyk mengalir si air murni
mgkn penat tercucuk duri
dek bicara pohon2 baru

sabarlah teman sabarkan hati
slagi waktu msh dipegang
slagi itu takdir diubah
slagi Tuhan izinkn jadi
maka kan pasti terjadi jua

2010-01-09

Allahu rabbi...

Alhamdulillahi rabbil alamin,
Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam,
Praise be to Allah the Cherisher and Sustainer of the worlds..

Translation of ayatul kursi :

Allah. There is no god but He,-the Living, the Self-subsisting, Eternal. No slumber can seize Him nor sleep. His are all things in the heavens and on earth. Who is there can intercede in His presence except as He permitteth? He knoweth what (appeareth to His creatures as) before or after or behind them. Nor shall they compass aught of His knowledge except as He willeth. His Throne doth extend over the heavens and the earth, and He feeleth no fatigue in guarding and preserving them for He is the Most High, the Supreme (in glory).


Sehari sebelum balik sekolah, " ha.. kan abah dah agak dieorg menang... dah lar hakim cina, peguam india.. elok lar tuh,". Berdetak hatiku ketika itu, mahkamah tinggi benarkan penggunaan kalimah Allah dalam herald-the Catholic weekly. Lantas mataku mengerling pada paper kat tgn abah. Aku diam seribu bahasa memandangkan aku masih belum membaca dgn lbh teliti hal ini.. Mereka membahaskan kalimah Allah merujuk kpd Tuhan, walhal yg kte selalu baca " Allah, ya rabbi" = "Allah,wahai tuhanku".. can u see the diffrent between the words???,Lagipun mreka mgmalkan trinity bkn mcm kite, Allah is one and only. Beberapa perkara yg dtakuti skrg ini, 1st, takut kelirukan generasi why kite ( yg sntiase nk tau knape). 2nd,takut klu2 nama Allah dpermainkan

Namun kita x blh menolak yg org kristian arab mggunakan nama Allah dr dlu lg, buktinya surah al-luqman ayat 25 " Dan jika engkau tanyakan kepada mereka : Siapakah pencipta langit dan bumi? Nescaya mereka menjawab, ALLAH. Katakanlah, puji-pujian bg Allah tp kebanykn mreka tdk mgetahui" ( klu ana salah jgn hesistate nak tgur), Dr. Asri Zainal Abidin menyuarakan bhwa tdak salah penggunaan kalimah Allah dlm agma kristian cmenye perlu sdikit garis panduan, cthnya : tidak blh tulis kalimah ini pd patung2, beliau akan mgeluarkan garis pnduan pggunaannya.Kalau dfikirkan betul2 kita akn nmpk impak positivenye.. Wallahua'lam.. ^_^

Juz now i've a blog walking and i agreed with this cristian blogger, stated if we(them : cristian devotees) want to use word ALLAH in herald they have to answer this:
~ Can we replay the sentences " Kepercayaan kpd Tuhan" to " Kepercayaan kpd Allah"?
~ Can u say infront of ur child "Pray to Allah for da food on ur table" not "Pray to God for da food on ur table" ?
~ Then, ask ur child to "Go pray for Allah" not "Go pray for God" on sunday
~ If it is ok to mix malay and arabic (since the word Allah is actually arabic not malay), why not u mixing arabic and english by replacing word God to Allah when u speak?

Whatever will happen tomorrow, lets searching for the truth not for the goods..Lets us pray to Allah to reveal da truth and show us the way..ameen ..al-faqir ilallah..

P/s = Jom pakat join pertndgn 'surat utk perdna menteri' kite wat tjuk -kembalikan makan minum dan elektrik kami-, huk3.. klu jumaat lps khutbah psl kalimah Allah, mggu dpn psl kesihatan(gula)