2009-12-31

..:: Islah uniteD ::..

Alhamdulillah...
salam alaik pada ahli2 islah, disini ana memaklumkan bhwa blog islah telah pun wujud.. Jadi rajin2 lah melawat blog kita di www.islahgroup.blogspot.com , moga kita terus tabah dgn ujian kepimpinan ini

Rsenya tak salah andai ana memperkenalkan ahli2 group islah ini, kami adalah gabungan kepimpinan sekolah2 negeri sembilan iaitu smka shams,STJ, Maahad Ahmadi, SMAHMY, SMADHM, ITQAN, SMASKP, dan SBPIJ.. Alhamdulillah dapat juga kami bergabung moga2 dipermudahkan segala urusan kami..

Buat sahabat2 tak kira dimana kamu memimpin, be happy and grateful becoz Allah had choose u to feel the excitement of being a leader.. Usah terlalu membebanka fikiran kita utk menjadi lbh baik dr kepimpinan sblm kita tp sentiasalah berusaha utk menjadi kepimpinan terbaik utk tahun ini dan utk sahabat2 kita di sekolah. Menjadi pemimpin bukan penghalang kita utk belajar, bukan juga penghalang utk berkawan, dan semestinya bkn penghalang utk kita rse bahagia, tp ia adalah satu alat yg mengawal peribadi kita, memenuhi ruang masa kita.. Jadikan kepimpinanmu sbg satu alat utk melonjakkan dirimu.. Kita adalah pemimpin alaf baru, kita adalah pemimpin generasi 'y'... kita adalah generasi hebat walaupun kita x minum brands...

" Generasi baru yg telah dinanti, tak takut dicaci tak gentar mati..."

" Birroh biddam nafdika ya ISLAM "

2009-12-30

Precious Holiday

Alhamdulillah...
What will you do when everbody blame on you?? What will you do when lot of problem press you down?? hurm... i luv a holiday when im depress, it was a precious holiday, 5 days 4 night at my hometown!!! last week i went to UIA all by myself, juz want to feel a university's student life, huk3 , amazing.. the day after i went back to my hometown... and my precious moments begins.. in the evening we've a cup af tea at the verandah while seeing my bro picking the coconuts, when the night comes then it bring along his bestfrensss.. mosquitoes.. huh let them bite ur skins, swallow ur blood, haha .. Then my mom set a barbeque... grilled catfish with a firewood to make ' pecal' . hurm.. delicious...marvellouss.. then my mom ask me to wash the clothes, i luv the moments i wash them with my hands!! After that i went to my cousin's house.. long time no see ya.. have fun with her cutest sister, aina.. huh how wonderful the life is...

maybe i've found nothing but i've learnt many things.. At the moment i was at UIA's library, i've tried to find the answers of my life's puzzles but nothing was found.. then i think that im juz a person n mybe im nothing to them ( i mean the students ) , coz no one cares who am i.. haha what a busy life they have... let them be who they deserve to...
hurm.. precious holidays at my hometown makes me appreciate every single moments and events happens in my life.. hurh.. i luv its air freshness ( is it rite??) and u'll immerse in ur own world.. hmm ok time to stop dreaming..

Dear my frensss,
i've learnt this : " i'll be a bush if i can't be a tree,i'll be a star if i can't be a moon, and i'll be a fren if i can't be a bestfren " :) :) :)

2009-12-22

Pelajar, pelajaran dan pengajar.....





Alhamdulillah...
Aku seorang insan biasa dan hanya seorang hamba biasa, tapi... usah menjadi terlalu biasa kerana insan yang masuk ke syurga itu insan luar biasa. Fikirkanlah akan the life after death kita. Hmm dapatkah kita sebagai insan biasa yang berperangai biasa-biasa menikmati syurga Illahi yang beyond the expectation (Wallahua'alam). Oleh itu, kita perlu untuk keluar dari kebiasaan... dari biasa kepada LUAR BIASA. Bagaimana ingin menjadi pelajar luar biasa?? Juga melayan pelajaran dan pengajar dengan luar biasa.. Disini kusertakan sedikit perkongsian agar ia bermanfaat pada insan yang mendambakan kehidupan LUAR BIASA untuk mendapat hasil LUAR BIASA...

Ade beberapa langkah utk jadi pelajar luar biasa :

1- Kne tahu macam mane nak skor dlm exam :
~ Faham : fokus dalam kelas
~ Ingat : hafal lar mcm biase kita buat
~ Tahu : tahu teknik2 nak jawap pekse

2- Bezakan antara subjek fokus dan subjek skor
a) subjek fokus : subjek yg kte rse nak further dlm bidang tu
b) subjek skor : subjek yang kte x nak further tapi x bermkna kte benci subjek tu

a) * Biology
* PSI
* PQS
* B. Arab
* B. Melayu
* B. Inggeris

b) * Chemistry
* Physics
* Add Math
* Modern Math
* Sejarah


Pembezaan subjek ni bukan utk meng'anktiri'kan subjek skor tapi kita mahu menetapkan ape bidang yang kita nak lepas SPM.Ha... lega rasenya bila dah tau ape kita nak dalam hidup. Lagi satu klu albert einstein boleh wat teori... kita pun boleh buat teori pembelajaran kita sendiri. Ni teori pembelajaran orang-orang yang aku percayai

" Tak semua subjek kene fokus, tapi MESTI ade subjek yang difokuskan "

" Tak semua subjek kene fokus, tapi semua subjek mesti SKOR "

" Belajarlah semua subjek mengikut keupayaan otak kita "

" Akal bukan hak milik, tapi anugerah "

p/s : lpe nak pesan pada semua form 3 (especially my dear sis) smoga kamu mendapat hasil yang terbaik atas segala usaha kamu.. :) chaiyok...

2009-12-20

concept of pressure




P = F/A


P = Pressure obtain
F = Force from the surrounding
A = Area of thinking

Discussion :
~ The larger the force exert on the person, the higher the pressure receive
~ The smaller the area of thinking, the higher the pressure obtain
~ The relationship between force from surrounding and area of thinking is too obvious
~ The force exert on person cannot be reduced but can be avoided
~ therefore the person could choose either to face the force or to avoid it.
~ For who prefer to face or receive the force they have to enlarge their area of thinking

Conclusion :
~ the pressure is one of the obstacle we have to face in life
~ every pressure have its own limit, we're the one who should find the limit
~ the large area of thinking is the most factor to reduce the pressure
~ Way to enlarge the are of thinking :

# being close to the one who give us the ability to think
# believe that everything is nothing in the world
# An optimis person think big problem is small and the pesimis person think small problem is big

Lastly, hope u'll be more determine to face the life.. have a happy life :)

2009-12-18

HIJRAH : Mendepani Perubahan




Saban tahun kita menyambut maal hijrah, setiap tahun juga kita bertukar tema. Tahun ini bertemakan " memantapkan ukhuwah, memperkasa ummah " mengiktiraf Prof. Dr. Yusuf Al - Qardhawi sebagai tokoh maal hijrah luar negara.Beliau berucap begitu lama dan penuh ilmu namun berapa peratus yang berada di dalam dewan itu yang memahami makna tiap katanya. Alangkah rugi mereka yg bertemu ketua ulama' itu tanpa mengambil manfaat daripadanya.Ayuh kita ketepikan masalh mereka.. fokuskan pada diri kita..hijrah tahun ini mendepani perubahan..

Andai semalam kita masih dalam kegelapan, ayuh hari ini kita keluar mencari cahaya
Andai semalam kita masih anak kecil, ayuh hari ini kita membesar
Andai semalam kita hidup kerana teman, ayuh hari ini kita ubah tujuan hidup kita
Andai semalam kita asyik bermain cinta, ayuh hari ini temukan cinta hakiki
Andai semalam kita lena diselimut hiburan, ayuh hari ini kita bakar selimut itu
Andai semalam kita lemah diusik syaitan, ayuh hari ini kita kukuhkan iman kita


Andai dikau masih tidak mahu mendepani perubahan,
cukup sekadar kau bertahan dari melakukan dosa



~ the largest room in the world is : the room of improvement ~

2009-12-16

Kuatkah aku??

Kala ini ku melihat bahuku
ke kanan dan ke kiri
semakin condong nampaknya
makin hari makin banyak yg menghampiri
sedang diriku masih kerdil lagi
segalanya kuterima kerana mereka


Aku seorang remaja
aku jua seorang pemimpin
aku jua seorang muslimah
iblis dan syaitan selalu menghampir
membenci dan mengacau perjuangan diri ini
selalu saja aku dipersimpangan
atau berada dihujung tanduk


Kadangkala aku tak terhenti
lelah aku memenuhi kehendak semua
runsing hatiku memikirkannya
ku tak mahu menjadi lilin
mencairkan dirinya untuk menerangi yang lain
namun ku mahu menjadi mentari
dia adalah sumber utama cahaya
walau diri dibakar namun tak pernah cair


Kala ini ku teringat srikandi agung
Zainab al-Ghazali empunya diri
begitu cekal dalam mendepani
segala seksaan manusia iblis
seorang muslimah, seorang isteri
namun merasa diri dipilih
menjadi pemimpin kaumnya sendiri
agar kembali pada Illahi


Usahlah hati kau ragu lagi
kau jua adalah sepertinya
usah dipersoal lagi kehidupan ini
ayuh contohi teladan ini
usah kau lupa pesananku ini
walau siapa kau didunia
kau tetap hamba disisiNya..


2009-12-14

Hebatnyer si jari kelengkeng...

Pasal aku..
  • aku jari paling kecik dalam adk bradik aku

  • aku anak paling bongsu

  • aku duduk kat ujung skali

  • aku slalu wat bende2 kecik jew

  • aku dkira sbg jari plg lemah

  • tapi hari ni aku nak buktikan ssuatu kat semua orang










tengok lar kedudukan aku kat maner..






Sekarang cuba buat langkah2 dibwh ni:

  1. Genggam satu batang pen tanpa penutup

  2. Genggam kuat2

  3. cuba tarik hujung pen tu ( susah x)

  4. Kemudian, angkat ibu jari dan tarik semula hujung pen tu

  5. sekarang angkat pula jari telunjuk atau jari hantu dan tarik semula pen tu
  6. dan sekarang genggam balik kemas2 pen tu

  7. angkat jari kelingking dan tarik pen tu...



Haa.... korang rse x yg susah nak tarik pen tu bile aku ade.Kalau korang nak tahu aku ade satu musle namenye extensor digiti minimi, musle tu tuk grip barang. Aku sorang je yg ade musle tuh.... huh sekarang korang dah tahu kan kebolehan aku.so, nasihat aku pd sume yg rse die kecik kat dunia nih :


  • walau siapa pon korang mesti ade ssuatu yg korang ade tp org lain x de
  • kalau aku ade musle, korang ade akal. gnekan sebaik2 nye
  • aku paling lemah dan dhujung skali tapi ade mase aku adalah orang paling penting begitu juga korang kan??
  • lastly, biar badan kecik tapi jiwa besar...

hehe.. sekarang aku jadi jari paling bahagia... smile alwiz..

2009-12-10

Tetapi bukan ANDA

Biarlah mereka alami kehidupan kecil
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka bertengkar mengenai perkara kecil
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka menangis mengenai perkara kecil
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka serahkan masa depan mereka kepada orang lain
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka membazir setiap waktu
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka makan sekenyang - kenyangnya
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka relakan nafsu menguasai diri
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka menjadi insan biasa - biasa sahaja
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka mendambakan kehidupan mereka pada hiburan dunia
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka menjadi orang yang mengikut
tetapi bukan ANDA


Biarlah, biarlah, biarlah,
mereka menjadi sesuatu yg mensia-siakan
tetapi bukan ANDA

katakan tak nak pada pengaruh luar...

2009-12-09

How to be an UP person in a down world...

The place to look is up!
Life is always brighter when we turn our eyes to the Giver of Light...
the God who loves us and cares for our every need.
Soalan pertama yg sya ingn tanya,
" Sedap tak kalau sambal belacan tiada cili??"
" Boleh ker baby keluar2 perut mak dah boleh jalan??"
" boleh x makan tanpa suapkan ke dalam mulut??
Langkah- langkah menjadi org yg bahagia..
  • Mulakan pagimu dgn sujud kpd yg mengizinkan kamu bernafas
  • Senyumlah dan pandang ke langit
  • Ingatlah janjimu pd Tuhan - sesungguhnya solatku, ibadahku, mati dan hidupku hanya untuk Allah, Tuhan sekalian alam-
  • Letakkanlah dunia itu ditanagnmu, amanah itu dibahumu, dan akhirat itu dihatimu
  • Jangan kau abaikan duniamu krana akhiratmu, dan jangan kau abaikan akniratmu kerana duniamu
  • Tertawalah sekadar mampu menghiburkan hatimu
  • Ingatlah kau tidak dijadikan sia2 utk hidup dimuka bumi Tuhan ini
  • Kau punya peranan penting utk memakmurkannya

2009-12-01

RAHSIA ALLAH.... by smiling star,


Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT,

airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan,

tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia didalamnya,

Begitu dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi...

hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya.

Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI,

airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu menghalang.

Dan jika rasa sedih, alihkan pandangan matamu ke LANGIT,

sedarlah dan sentiasa ingat bahawa Allah sentiasa bersamamu.

Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,

sama ada Allah hendak menambah keimanan kita atau

hendak menguji sekuat mana iman kita.

Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,

yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa

dalam melayari bahtera kehidupan...



to you my frens.. who support me when im feeling depressed thanks a lot..let u noe that now i love to scan the scenery ... wherever i go.. juz bcoz of dis poem... thanks....

and im grateful to have frens like all of u... thanks for giving me the space in ur heart,

i'll not let u go till we're ment to be apart...


fatin, mizah, ili, mirabell, farah, fiza, honey,te-a(luv u),

n my mentor - kak azah,