2009-12-31

..:: Islah uniteD ::..

Alhamdulillah...
salam alaik pada ahli2 islah, disini ana memaklumkan bhwa blog islah telah pun wujud.. Jadi rajin2 lah melawat blog kita di www.islahgroup.blogspot.com , moga kita terus tabah dgn ujian kepimpinan ini

Rsenya tak salah andai ana memperkenalkan ahli2 group islah ini, kami adalah gabungan kepimpinan sekolah2 negeri sembilan iaitu smka shams,STJ, Maahad Ahmadi, SMAHMY, SMADHM, ITQAN, SMASKP, dan SBPIJ.. Alhamdulillah dapat juga kami bergabung moga2 dipermudahkan segala urusan kami..

Buat sahabat2 tak kira dimana kamu memimpin, be happy and grateful becoz Allah had choose u to feel the excitement of being a leader.. Usah terlalu membebanka fikiran kita utk menjadi lbh baik dr kepimpinan sblm kita tp sentiasalah berusaha utk menjadi kepimpinan terbaik utk tahun ini dan utk sahabat2 kita di sekolah. Menjadi pemimpin bukan penghalang kita utk belajar, bukan juga penghalang utk berkawan, dan semestinya bkn penghalang utk kita rse bahagia, tp ia adalah satu alat yg mengawal peribadi kita, memenuhi ruang masa kita.. Jadikan kepimpinanmu sbg satu alat utk melonjakkan dirimu.. Kita adalah pemimpin alaf baru, kita adalah pemimpin generasi 'y'... kita adalah generasi hebat walaupun kita x minum brands...

" Generasi baru yg telah dinanti, tak takut dicaci tak gentar mati..."

" Birroh biddam nafdika ya ISLAM "

2009-12-30

Precious Holiday

Alhamdulillah...
What will you do when everbody blame on you?? What will you do when lot of problem press you down?? hurm... i luv a holiday when im depress, it was a precious holiday, 5 days 4 night at my hometown!!! last week i went to UIA all by myself, juz want to feel a university's student life, huk3 , amazing.. the day after i went back to my hometown... and my precious moments begins.. in the evening we've a cup af tea at the verandah while seeing my bro picking the coconuts, when the night comes then it bring along his bestfrensss.. mosquitoes.. huh let them bite ur skins, swallow ur blood, haha .. Then my mom set a barbeque... grilled catfish with a firewood to make ' pecal' . hurm.. delicious...marvellouss.. then my mom ask me to wash the clothes, i luv the moments i wash them with my hands!! After that i went to my cousin's house.. long time no see ya.. have fun with her cutest sister, aina.. huh how wonderful the life is...

maybe i've found nothing but i've learnt many things.. At the moment i was at UIA's library, i've tried to find the answers of my life's puzzles but nothing was found.. then i think that im juz a person n mybe im nothing to them ( i mean the students ) , coz no one cares who am i.. haha what a busy life they have... let them be who they deserve to...
hurm.. precious holidays at my hometown makes me appreciate every single moments and events happens in my life.. hurh.. i luv its air freshness ( is it rite??) and u'll immerse in ur own world.. hmm ok time to stop dreaming..

Dear my frensss,
i've learnt this : " i'll be a bush if i can't be a tree,i'll be a star if i can't be a moon, and i'll be a fren if i can't be a bestfren " :) :) :)

2009-12-22

Pelajar, pelajaran dan pengajar.....





Alhamdulillah...
Aku seorang insan biasa dan hanya seorang hamba biasa, tapi... usah menjadi terlalu biasa kerana insan yang masuk ke syurga itu insan luar biasa. Fikirkanlah akan the life after death kita. Hmm dapatkah kita sebagai insan biasa yang berperangai biasa-biasa menikmati syurga Illahi yang beyond the expectation (Wallahua'alam). Oleh itu, kita perlu untuk keluar dari kebiasaan... dari biasa kepada LUAR BIASA. Bagaimana ingin menjadi pelajar luar biasa?? Juga melayan pelajaran dan pengajar dengan luar biasa.. Disini kusertakan sedikit perkongsian agar ia bermanfaat pada insan yang mendambakan kehidupan LUAR BIASA untuk mendapat hasil LUAR BIASA...

Ade beberapa langkah utk jadi pelajar luar biasa :

1- Kne tahu macam mane nak skor dlm exam :
~ Faham : fokus dalam kelas
~ Ingat : hafal lar mcm biase kita buat
~ Tahu : tahu teknik2 nak jawap pekse

2- Bezakan antara subjek fokus dan subjek skor
a) subjek fokus : subjek yg kte rse nak further dlm bidang tu
b) subjek skor : subjek yang kte x nak further tapi x bermkna kte benci subjek tu

a) * Biology
* PSI
* PQS
* B. Arab
* B. Melayu
* B. Inggeris

b) * Chemistry
* Physics
* Add Math
* Modern Math
* Sejarah


Pembezaan subjek ni bukan utk meng'anktiri'kan subjek skor tapi kita mahu menetapkan ape bidang yang kita nak lepas SPM.Ha... lega rasenya bila dah tau ape kita nak dalam hidup. Lagi satu klu albert einstein boleh wat teori... kita pun boleh buat teori pembelajaran kita sendiri. Ni teori pembelajaran orang-orang yang aku percayai

" Tak semua subjek kene fokus, tapi MESTI ade subjek yang difokuskan "

" Tak semua subjek kene fokus, tapi semua subjek mesti SKOR "

" Belajarlah semua subjek mengikut keupayaan otak kita "

" Akal bukan hak milik, tapi anugerah "

p/s : lpe nak pesan pada semua form 3 (especially my dear sis) smoga kamu mendapat hasil yang terbaik atas segala usaha kamu.. :) chaiyok...

2009-12-20

concept of pressure




P = F/A


P = Pressure obtain
F = Force from the surrounding
A = Area of thinking

Discussion :
~ The larger the force exert on the person, the higher the pressure receive
~ The smaller the area of thinking, the higher the pressure obtain
~ The relationship between force from surrounding and area of thinking is too obvious
~ The force exert on person cannot be reduced but can be avoided
~ therefore the person could choose either to face the force or to avoid it.
~ For who prefer to face or receive the force they have to enlarge their area of thinking

Conclusion :
~ the pressure is one of the obstacle we have to face in life
~ every pressure have its own limit, we're the one who should find the limit
~ the large area of thinking is the most factor to reduce the pressure
~ Way to enlarge the are of thinking :

# being close to the one who give us the ability to think
# believe that everything is nothing in the world
# An optimis person think big problem is small and the pesimis person think small problem is big

Lastly, hope u'll be more determine to face the life.. have a happy life :)

2009-12-18

HIJRAH : Mendepani Perubahan




Saban tahun kita menyambut maal hijrah, setiap tahun juga kita bertukar tema. Tahun ini bertemakan " memantapkan ukhuwah, memperkasa ummah " mengiktiraf Prof. Dr. Yusuf Al - Qardhawi sebagai tokoh maal hijrah luar negara.Beliau berucap begitu lama dan penuh ilmu namun berapa peratus yang berada di dalam dewan itu yang memahami makna tiap katanya. Alangkah rugi mereka yg bertemu ketua ulama' itu tanpa mengambil manfaat daripadanya.Ayuh kita ketepikan masalh mereka.. fokuskan pada diri kita..hijrah tahun ini mendepani perubahan..

Andai semalam kita masih dalam kegelapan, ayuh hari ini kita keluar mencari cahaya
Andai semalam kita masih anak kecil, ayuh hari ini kita membesar
Andai semalam kita hidup kerana teman, ayuh hari ini kita ubah tujuan hidup kita
Andai semalam kita asyik bermain cinta, ayuh hari ini temukan cinta hakiki
Andai semalam kita lena diselimut hiburan, ayuh hari ini kita bakar selimut itu
Andai semalam kita lemah diusik syaitan, ayuh hari ini kita kukuhkan iman kita


Andai dikau masih tidak mahu mendepani perubahan,
cukup sekadar kau bertahan dari melakukan dosa



~ the largest room in the world is : the room of improvement ~

2009-12-16

Kuatkah aku??

Kala ini ku melihat bahuku
ke kanan dan ke kiri
semakin condong nampaknya
makin hari makin banyak yg menghampiri
sedang diriku masih kerdil lagi
segalanya kuterima kerana mereka


Aku seorang remaja
aku jua seorang pemimpin
aku jua seorang muslimah
iblis dan syaitan selalu menghampir
membenci dan mengacau perjuangan diri ini
selalu saja aku dipersimpangan
atau berada dihujung tanduk


Kadangkala aku tak terhenti
lelah aku memenuhi kehendak semua
runsing hatiku memikirkannya
ku tak mahu menjadi lilin
mencairkan dirinya untuk menerangi yang lain
namun ku mahu menjadi mentari
dia adalah sumber utama cahaya
walau diri dibakar namun tak pernah cair


Kala ini ku teringat srikandi agung
Zainab al-Ghazali empunya diri
begitu cekal dalam mendepani
segala seksaan manusia iblis
seorang muslimah, seorang isteri
namun merasa diri dipilih
menjadi pemimpin kaumnya sendiri
agar kembali pada Illahi


Usahlah hati kau ragu lagi
kau jua adalah sepertinya
usah dipersoal lagi kehidupan ini
ayuh contohi teladan ini
usah kau lupa pesananku ini
walau siapa kau didunia
kau tetap hamba disisiNya..


2009-12-14

Hebatnyer si jari kelengkeng...

Pasal aku..
  • aku jari paling kecik dalam adk bradik aku

  • aku anak paling bongsu

  • aku duduk kat ujung skali

  • aku slalu wat bende2 kecik jew

  • aku dkira sbg jari plg lemah

  • tapi hari ni aku nak buktikan ssuatu kat semua orang










tengok lar kedudukan aku kat maner..






Sekarang cuba buat langkah2 dibwh ni:

  1. Genggam satu batang pen tanpa penutup

  2. Genggam kuat2

  3. cuba tarik hujung pen tu ( susah x)

  4. Kemudian, angkat ibu jari dan tarik semula hujung pen tu

  5. sekarang angkat pula jari telunjuk atau jari hantu dan tarik semula pen tu
  6. dan sekarang genggam balik kemas2 pen tu

  7. angkat jari kelingking dan tarik pen tu...



Haa.... korang rse x yg susah nak tarik pen tu bile aku ade.Kalau korang nak tahu aku ade satu musle namenye extensor digiti minimi, musle tu tuk grip barang. Aku sorang je yg ade musle tuh.... huh sekarang korang dah tahu kan kebolehan aku.so, nasihat aku pd sume yg rse die kecik kat dunia nih :


  • walau siapa pon korang mesti ade ssuatu yg korang ade tp org lain x de
  • kalau aku ade musle, korang ade akal. gnekan sebaik2 nye
  • aku paling lemah dan dhujung skali tapi ade mase aku adalah orang paling penting begitu juga korang kan??
  • lastly, biar badan kecik tapi jiwa besar...

hehe.. sekarang aku jadi jari paling bahagia... smile alwiz..

2009-12-10

Tetapi bukan ANDA

Biarlah mereka alami kehidupan kecil
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka bertengkar mengenai perkara kecil
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka menangis mengenai perkara kecil
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka serahkan masa depan mereka kepada orang lain
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka membazir setiap waktu
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka makan sekenyang - kenyangnya
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka relakan nafsu menguasai diri
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka menjadi insan biasa - biasa sahaja
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka mendambakan kehidupan mereka pada hiburan dunia
tetapi bukan ANDA


Biarlah mereka menjadi orang yang mengikut
tetapi bukan ANDA


Biarlah, biarlah, biarlah,
mereka menjadi sesuatu yg mensia-siakan
tetapi bukan ANDA

katakan tak nak pada pengaruh luar...

2009-12-09

How to be an UP person in a down world...

The place to look is up!
Life is always brighter when we turn our eyes to the Giver of Light...
the God who loves us and cares for our every need.
Soalan pertama yg sya ingn tanya,
" Sedap tak kalau sambal belacan tiada cili??"
" Boleh ker baby keluar2 perut mak dah boleh jalan??"
" boleh x makan tanpa suapkan ke dalam mulut??
Langkah- langkah menjadi org yg bahagia..
  • Mulakan pagimu dgn sujud kpd yg mengizinkan kamu bernafas
  • Senyumlah dan pandang ke langit
  • Ingatlah janjimu pd Tuhan - sesungguhnya solatku, ibadahku, mati dan hidupku hanya untuk Allah, Tuhan sekalian alam-
  • Letakkanlah dunia itu ditanagnmu, amanah itu dibahumu, dan akhirat itu dihatimu
  • Jangan kau abaikan duniamu krana akhiratmu, dan jangan kau abaikan akniratmu kerana duniamu
  • Tertawalah sekadar mampu menghiburkan hatimu
  • Ingatlah kau tidak dijadikan sia2 utk hidup dimuka bumi Tuhan ini
  • Kau punya peranan penting utk memakmurkannya

2009-12-01

RAHSIA ALLAH.... by smiling star,


Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT,

airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan,

tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia didalamnya,

Begitu dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi...

hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya.

Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI,

airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu menghalang.

Dan jika rasa sedih, alihkan pandangan matamu ke LANGIT,

sedarlah dan sentiasa ingat bahawa Allah sentiasa bersamamu.

Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,

sama ada Allah hendak menambah keimanan kita atau

hendak menguji sekuat mana iman kita.

Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,

yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa

dalam melayari bahtera kehidupan...



to you my frens.. who support me when im feeling depressed thanks a lot..let u noe that now i love to scan the scenery ... wherever i go.. juz bcoz of dis poem... thanks....

and im grateful to have frens like all of u... thanks for giving me the space in ur heart,

i'll not let u go till we're ment to be apart...


fatin, mizah, ili, mirabell, farah, fiza, honey,te-a(luv u),

n my mentor - kak azah,

2009-11-27

Raya Korban.... untuk siapa???

"Ana!!! cepat ... dah pukul 8 ni...", jerit emak memanggilku. ' hish, org laki ni x paham2 ke yg kte ni prmpuan', getus ku sendirian. Namun kupercepatkan juga langkahku mengejar waktu. Raya kali ni hanya satu kereta yg pergi solat raya kerana yg lain uzur syarie, nampaknya hanya aku dan kakakku ank perempuan yg pergi. Sentra abah meluncur laju mengejar ingin bertakbir bersama di masjid.

" Allahuakbar...Allahuakbar...Allahuakbar.." sayup takbir bergema dari tempat parkir kereta.. fuh, ramai betul orang hari ini, Alhamdulillah. Aku dan kakakku terpaksa mengambil tempat diluar kerana sudah terlalu penuh di dalam. Taktala menunggu solat raya, aku hanya mampu melihat akak disebelahku yg hanya memakai selendang nipis menutup mahkotanya...

Usai solat raya, kami bertakbir lagi ... Khutbah kali ini penuh semangat walau suaranya x begitu jelas kerana aku duduk diluar.. namun penyampaiannya begitu bersemangat . inilah khatib2 yg kita perlukan.. Tika aku cuba mendengar khutbah itu, saudara2 seislam dgnku beransur2 bangun meninggalkan masjid. 1...2..3..10..15..20..., argh.. ramainya..ramainya.... yang hanya togel menjejak kaki ke rumah Allah. " dieorang ni melebihkan yg sunat drpd yg wajib kan", bisik kakak kepadaku.. aku mengangguk 'Ya, solat sunat mampu tapi menjaga mahkota mereka sukar sekali'. tiba - tiba kepalaku terasa sakit memandang mereka lantas aku menundukkan pandanganku.. ' Kak, adik , mak cik bila lagi kita nak korbankan rasa rimas kita, bila lagi kita nak korbankan nafsu nak bercantik2 kita, kembalilah kak, adk ,mkcik pd ajaran islam sbenar..

kala asyik sendirian, aku terlihat seorg muslimah bertudung labuh disebelah akak berambut lurus.. ku tanya hati muslimah itu..' kak, kita boleh buat apa?? sahabat2 kita mencemarkan rumah Allah.. akak x nampak ker .. kenapa kita tak mampu lakukan apa2.. x bolehkah mrk hormati tmpat suci ini.. kita kan dlm masjid nih n bknkah kita negara islam'. Akak itu hanya membatu mgkin talian hati kita x bertemu.. aku terigt ktka pertama kali menziarahi masjid putra.. semua boleh masuk dengan syarat.. memakai tudung, sampai disediakn tdung bg non-muskim

Sakit kepalaku hanya hilang ketika kami sekeluarga membaca tahlil rgkas dirumah..
hmm.. semua org ada kecuali abgku yg tidak dpt balik raya tahun ini. selesai tahlil, kami bersarapan pagi , emm sedap betul masakan mak : ketupat , sambal goreng, lodeyh dan yg paling kami sukai dendeng.. Tak lama selepas itu kami bergegas ke surau annur bagi menyertai gotong royong mengorbankan 3 ekor lembu pd thn ni

Kala melihat lembu disembelih.. aku tertanya.. korban ini untuk siapa?? kambing?? lembu ?? atau siapa?? bila lagi kita nak korbankan sesuatu untuk Allah, islam dan keluarga?? bila??
Duhai saudara seiman dgnku ayuh kita korbankan sesuatu sementara masih ada waktu...
Selamat berkorban....

2009-11-23

bulan aku

angin november membawa kembali kenangan lalu... bulan ini penuh onak duri yg mengajar, mengejar tak kurang juga yg mengeji.. hmmm benar kata mantan pres. badar, "bila kita wat program dan kita gagal itulah kebahagiaan sebenar"... walau ramai yg tak setuju dgn kita , biar sahabat seperjuangan mahupun ustaz biarlah... kerna hakikatnya kita masih mencuba menjadi yg terbaik di kalangan terbilang...
alhamdulillah, bulan ni aku menghadapi pelbagai orang, pelbagai situasi dan pelbagai cabaran baru.
ya, tukarkanlah masalah kepada cabaran.. ada beberapa kem telah ku pergi dan semuanya punya banyak pengisian dan salah satunya KLIK 09/10, tak tergambar betapa aku merasakan lakarannya dihati ini.. terima kasih semua... maafkan diri kerdil ini ya...

kelmarin
aku berjalan penuh jati diri
tak perlu lagi bertatih mahupun merangkak
ayuh, ayuh bangunlah teman jalan seiring dgnku..
kupaksa sahabat
menjadi sepertiku
kupedulikan kaki kalian yg patah
tangan kalian yg hilang
yang kupasti aku mahu kau jadi sptku

semalam,
kudaki bukit itu
walau tinggi menjulang kelangit
aku berlari mencari puncaknya
ah.. sakitnnya tercucuk duri
kubiar segalanya
asal saja kudapat sampai kepuncaknya
ada sahabat menjerit
meminta tunggu sebentar
namun aku mahu pantas
"ayuh lekas bangun
kini bukan waktu tuk berehat"
ada pula yg kejang kakinya
tak mampu berlari mengejarku
kutengking dia, kusepak kakinya
harapanku moga cepat reda....

tadi
wah, kutelah sampai kepuncak
kugirang tidak terkira
kujulang-julang diriku
melompat sepenuh rasa
hmmm
dan kini ku arahkan teman-temanku
kita harus menuruni cerun ini
agar dapat kita daki
bukit yang satu lagi

aku turuni bukit ini
dengan satu semangat jitu
aku berlari sekuat hati
menuruni cerun ini
kurasakn kakiku bagai tak berpijak atas bumi
selaju kakiku mulutku lantang mengeluar bunyi
menjadi pembakar semangat diri

tiba-tiba,
kala kelajuanku mencapai tahap tertinggi
datang insan sufi
menggenggam seketul batu
lalu dihayunkan batu itu kearahku
BANGG....
terpelanting wajahku kekiri
lalu tergolek diriku sendiri
darah merah pekat mengalir laju
sedang diriku masih tergolek
menuruni curam itu

akhirnya kutersadung batang pokok
kala itu
kuterfikir
apa akan jadi kelak
pada diri ini

2009-10-24

Tamparan nasihat...

tatkala diri terlalu leka mengajak kpd kbaikan, menolak yg mungkar..
diri ini terlupa pada dirinya sendiri. sebagaimana firman-Nya dlm surah al-baqarah ayat 44...
" kamu menyeru manusia kpd kbaikan dan melupakan diri kamu, sdgkan kamu membaca al-kitab, tidakkah kamu terfikir? (44)"
tika hening hembusan air-cond menyapa, kala itu aku sedang bermuzakarah bersama 2 sahabat sefikrah. Diakhir diskusi memikirkan biah shams, seorg sahabat memberi tamparan pada diri ini..
menegur tentang sikapku, menyatakan contoh dikalgn sahabat nabi yg perlu diteladani..
aku tersentak, kelu lidahku, jiwaku bagai ditendang
aku hanya mampu melafazkan terima kasih...
bergegas aku keluar...
setelah itu, aku duduk bersama seorg lagi shbatku stlh dia pergi..
aku terfikir kenapa aku terasa bagai ditampar????
mungkin kerana ada takabbur di hati ini...
mungkin kerna ku rasa sudah 'besar'
mungkin juga sudah terlalu lama tidak ditampar diri ini..
Usai solat asar... aku terfikir
mungkin inilah peringatan dari al-Khaliq
kerna diriku tidak sempurna
kerna jiwaku tidak mantap.......
sahabat-sahabatku,
menerima kesilpn itu mmg sukar..
namun, itulah hakikat kehidupan
kita takkan selamanya benar..
dan takkkan selamanya batil...
memetik kata-kata ukhti Afifah azam
" sediakn sedikit ruang didlm diri kita untuk terima teguran orang"
malulah pada dirimu, agar mudah kau berubah
usah kau malu pada kawanmu nanti malumu tidak kemana
p/s : sudah lama diri menyepi bukan kerna tertidur... tapi kerna desakan kehidupan yg x memberi peluang daku mencoret disini

2009-08-26

Sebat Kartika.... Kejamkah???

Hari ini pemimpin, pembesar & org awam menyuarakan pelbagai pendapat mrka -sendiri- mengenai kes penangguhan hukuman terhadap Kartika Seri Dewi Soekarno, model sambilan singapura yg mngaku bersalah atas kesalahan minum arak di khalayak...
Betulkah kejam hukuman ini djalankan keats kaum wanita..
terdapat 8 etika yg perlu dpatuhi utk menjalankan hukuman ini
  • Panjang rotan hendklah tidak lebih 1.2 meter dan tebalnya tak lebih 1.2 cm
  • hukuman utk lelaki dilaksanakan ktk berdiri dan prmpuan ktk duduk
  • sekiranya perempuan mengandung maka ditgguhkan shngga 2 bulan lps bersalin
  • hayunan rotan hendaklah x lebih dr kepala
  • tidak boleh merotan di muka, kepala, dada, dan bhgn2 sulit
  • pesalah diperiksa pgwai perubtn sebelum hukuman
  • pgwai perubtn berada ditmpt hukuman
  • pgwai perubtn mgesahkan pesalah blh trima hukuman lgi atau x...

adkh dgn 8 etika ini sebat dlm mhkmh syariah msh dianggap zalim...cbe bandgkn dgn sebtn di mhkmh sivil yg hingga tersiat kulitnya, hingga menderita spnjang hdupnya.. hukum2 jenayah syariah di MALAYSIA adlh x lebih 356 : 3 thn penjara, denda RM5,000, dan 6 kali sebatan... sekalipun diketahui bahwa denda minum arak sbnar ialah 40 kali sebatan...

duhai sekalian malaysian.... fahamilah hukum agama masing2 sblm membuat ulasan agama islam tidak mengongkong hanya mengawal... andai kalian sedar tiada agama yg membenarkan meminum arak .. segala kekhilafan harap dimaafi

moga kalian di kurniakn hidayah drpd-Nya, InsyaAllah

2009-08-22

salam al-mubarak...

someone is leaving because ramadhan is coming...
who are they??? someone that hate us as a muslim, mukmin and musleh....
they is the foe of mine, yours and ours... i hate them, they usually told me to do bad things but at the end they left me alone, the aren't a frens but a betrayer
however, they were not here... they have been in the jail.. being trapped in the place that only the Lord know..
as a muslimah, as a muslihah wa mukminah... i hope this ramadhan will be meanigful, mercyful and will ease us to turn into a new leave...
With the present of ramadhan let us fill it with ibadah, tadarus al quran and qiamullail
hope Ar rahman will love us more,
maybe we can't juz hope but we have to do something, what is it??
fasting is not just without eating and drinking but we have to prevent ourself, our heart, our eyes, our mouth from commit a sin..
how?? renew your syahadah, renew your ibadah, refill your iman... insyaAllah
He will help us
lastly, ramadan is not coming without blessing

2009-08-15

Pergi tak kembali...

Salam takziah,
kepada sahabat yg tlh ditinggalkan ibunya....
kepada isteri yg tlh ditinggalkan suaminya....
kepada keluarga yg tlh ditinggalkan kerabatnya...
detik ini, tlh lama kusedari bahwa makin hari makin ramai yg pergi
Seperti bait2 almarhum ustz Asri :
" setiap insan pasti merasa saat perpisahan terakhir, dunia yg fana akan ditinggalkan hanya amalan yg dibawa.."

Taktala ana berbicara bersama sahabat2 yg lain pada hari jumaat lepas...
" perasan tak? batch kita setiap tahun mesti ade yg ahli keluarganya pergi..."
" eh , ye ke? "
" waktu f.1 maisarah, f.2 syuhada, f.3 milah, dan sekarang... nash... hei saper lar pulak tahun depan kan? "
" hish der lak cam tuh, tak baik tau "

memang kala itu ana kata tak elok tapi bila difikir2 bukankah mnjadi ftrah manusia pergi menghadapNya.... bersedialah menghadapi segala kemungkinan... bak bata nazrin taktala ana dan sahabat2 melawatnya : " ambilllah iktibar, selagi mereka masih ada..."
InsyaAllah..... sesungguhnya hanya kepada Allahlah kita kembali...

2009-08-01

Dunia baru...


Afiza, Farzana, Fatin Syuhada...
Moga suratan takdir Illahi menjadi yang terbaik buat kita bertiga...
Kini kita melangkah ke satu dunia baru ... yang penuh ranjau duri...
Sahabat ayuh sama-sama kita bangkit menuju cita yang satu...
ayuh kita mengislahkan SHAMS yang kian sirna ...
Moga gabungan ini menjadikan kita lebih kuat
lebih tabah, lebih tegar, dan lebih dr yg slebihnya...
mula detik ini... fikir kena lebih, senyum tertawa jua lebih, ibadah kena lebih kualitinya..
dan tidur kena kurang, cakapan sia-sia jua berkurangan, namun satu yang wajib lebih.. MAKAN!
Sahabat, biar badai datang melanda... biar taufan mula menoda...
andai kita masih bersama pasti segala kan mudah akhirnya..
Ku tahu kita BOLEH melakukannya
Ku tahu kita MAMPU melaksanakannya
Ku tahu kita TABAH diuji dugaan...
From now onwards, lets we cooperate together... islam doesn't exsist without jamaah..
so, what we have to do... la budda ... we have , we must, compulsory to us ( team KP )
to do our work altogether...
Let's clean our hearts.. fill it with sakinah, mahabbah wa tawadukh.
pada sekalian yang bergekar kp...
usah kita rasa berat pada amanah ini..
bercintalah dengan apa jua yang kamu kerjakan..
ia pasti membuatkan kamu terasa mudah...
Kuatkam azam agar kita menjadi seperti Sultan Ahmad al-Fateh dan tentera2nya..
Sabda nabi s.a.w taktala menggali parit khandak "... Constantinopel (istanbul) akan jatuh ke tangan tentera islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, tenteranya adalah sebaik-baik tentera..."
Ayuh kita ubah sejarah shams... ayuh kita tahsinkan shams...
andai rasa tidak mampu... ingatlah... ana dan yang diatas mampu lakukannya...
INSYAALLAH..... tiadalah kekuatan melainkan dari-Mu ,ya Allah..

2009-07-19

Sepicing fikiran....


Agak lama ana tidak up date blog ni, sebab nya.... ana pelajar asrama....

isu PPSMI ?? Let bygones be bygones, juz sumting that i want to know

Is it true we're only ur speciment 4 this crazy experiment???

Don't make us like subtances...

Huih.....

Bismillah....

Di Iran Mahmoud Ahmadinejad dan Mousavi,

Di Indon Susilo Bambang inginkan berdiri,

namun datang pula pengebom berani mati,

semua nih apa nak jadi??

lepas isu ambalat pergi kekiri,

datang pula Nordin Mat top tersembunyi..

apa benar ia dari empunya diri...

atau dalang sebalik ini...

tiada siapa mampu mengerti...

namun, walau apapun terjadi

aku tetap seorang diri..

menyaksikan ciptaan maha Illahi

moga teman cepat sedari

bahwa hidup bukan tuk dijoli

bukan juga tuk diperjudiiii

Usah biar dunia smkn berduri...

nanti akibat pada diri

ayuh , ayuh teman berbudi..

ayuh semua kita berlari...

bersama mengejar cinta Illahi...
This is not enough to be buzy..
the question is : what are u buzy for??




2009-07-04

Motivasi 1 : Jatuh bangkit

namaku Illia.... ibu kata papa yg beri nama itu... papa?? kemana lelaki itu, aq x pernah bersua dgnnya, adk?? kakk?? abg?? adkh aq punya mereka?? yang ku tahu... aq kini tinggal bersama ibu, yg x gemar cerita perihal keluarga... sebab itu, aq malas ambil tahu tntg mrk....
kehidupan ku lalui dgn kegembiran yg kuciptakan. Di sekolah siapa sahabat baikku?? mungkin kucing2 yg minta belas di kantin. aq gembira! aq bahagia! hahaha.... segalanya plastik, yang lbh tebal dr plastik jacko....
Setiap hari,

Di rumah - ibu jarang senyum padaku... andai ku bangkit awal sempatlah aq ketemu ibu, dia terlalu sibuk untuk mencari sesuap nasi utkku. walau ku rasa hidupku tidaklah susah dan aq selasa dgn keadaan ini, namun ibu masih berkeras memewahkan kehidupanku.... adkh kemewahan syarat kebahagiaan???

Di sekolah - aq adlh pelajar yg aktif, sentiasa tersenyum, sentiasa bersemangat setiap minggu ada saja aktiviti luar bilik darjah yg kusertai.. aq sntiasa dikagumi, aq sndiri bangga dgn pencapaianku, masalah displin?? tidak sekali2 malah aq lah yg mnyelesaikan mslh itu sbb aq ketua pgwas... he3

Segalanya kelihatan sempurna sehingga tiba satu hari...
" Illia cerpen kamu tlh dihantar ke DBP tapi, pengetua nak kamu buat satu lagi cerpen utk hari keluarga sekolah kita x lama lag", jelas Ckgu Noor. " Baik ckgu", dgn senyuman hambar aq mnyambut baik permintaan itu.
' huh, camner nih... i'm from a broken family, how could i write bout my family.... bagiku sekolahku syurgaku... bukannya rumah, arghhhh!'

Seminggu tlh berlalu ... biasanya aq siapkan cerpen hanya satu malam... huh, hari nih ade ceramah motivasai dr Cik Azah, penatnyer kne dengar
" Siapa pelajar paling popular di sekolah ini??" laung cik azah. ' ah, nak tnye2 plak .. badan dah lar kecik' . "Illia, Illia!" jerit pljr2 lain. akhirnya aq bangun.. "ya, saya cik" .
"boleh awk cakap sesuatu tntg keyakinan??"
"owh, sure"
bla bla bla.......
woih ponat aq cakap...

Diakhir motivasi, "okey terima kasih semua... dan saya mahu jumpa Illia , ada 'hadiah' utk awk".
"sepanjang awk berbicara soal kyakinan, saya nampak kepura-puraan. setiap kali awk tersenyum saya nampak penipuan. semasa kawan awk bersorak utk awk saya lihat hanya bangga yg dipaksa2, apa yg awk cuba plastikkan dpn saya???"
gulp! aq terkelu, mampu bicara apa2, ku sangkakan kecil x berpengalaman....
"Illia, kehidupan bukan utk digembirakan... tapi utk dibahagiakan. Kepalsuan hanya menambah penderitaan, kita semua x perluka itu... awk tahu, awk hanya pengecut! penakut! awk x berani nk hadapi kenyataan hidup!"
Terasa deras aliran air jernih di pipiku.... " saya... x mampu hadapi kenyataan , saya bukan spt ini sbnrmya. Saya benci kehidupan sbnr saya"
" Ada satu kisah dimana seorg guru meminta ank muridnya menyimpan seulas pisang , bawalah ia kemana2 kamu pergi... slps semggu didapati pisang itu membusuk, lihatlah semakin awk bawa kemana2 rasa benci itu , smkn ia membusuk di hati awk...
Illia, carilah apa yang awk ingin kan sbnrnya dlm hidup ini.... dekatilah Yang Menciptakan alam dgn memahami dirimu sendiri..."
aq terus menerpa cik azah , teras hangat dakapn seorang kakak... 'cik bimbing diri ini meniti kehidupan' kubisikkan padanya.

Meniti kehidupan ibarat menuggang basikal, ia takkan jatuh selagi kamu x berhenti mengayuh!
ayuh Illia, kau akan hadapi hari esok dgn kebenaran.... kau akn ubah kepalsuan kepada yg tulen.
Akn ku buang sgl plastik ini....kini kutahu - Kufaham diriku dan Tuhan dkat padaku.

2009-06-12

English : Compulsory to pass....

Assalamualaikum...
Thanks to the Lord... of giving us the chance to live....
Thanks to the Giver of Love who make our live happy with our beloved family and friends...
Tan Sri Muhyiddin Yaasin had suggest, english is compulsory to pass to every SPM candidate in order to receive their spm's certification. to all my friend : what do you think bout this?
on behalf of me, i and my dad agree with this suggestion, but my mom doesn't.. after a short discussion .. i knew that nothing being change... because the person (who fail in english)
still get his slip..thus, even a clerk have to pass his english...
then, my mom said: what about student in the rural ...
ha! this just like ppsmi... he3... all my frens at there, don't worry because there will come some people to defend your stand... the university's student will do research
and i as a normal student will leave it to the faith
hope everything will be the best for all of us......
One more thing, the subject for spm is limited to 12 only...
what about this.. for me i luv this because i always says : we need quality not quantity...
20 subject meant nothing if there is no application okay,
to all student please study to gain your knowledge not only to pass exam with flying colours...
or u'll fly juz in ur dreamssssssssss
note: ana tau bi ana x brape elok... so, pepaham lah yek..
sgla komen amt dialu-alukan...

2009-06-02

ketua pelajar 09/10


Jumaat..29 mei 09 (4 jamadilakhir 1430)
hari tuk calon2 kp berdebar coz ade temuduga...
tapi ana lak sibuk uruskan design bju badar yg bru..
dari kol 9 sampai blik ana x de kat kelas..
pendapat...
bagi ana cara ckgu wat pmlhn tahun ni lgi bagus lah..
ade temuduga..(yg agk terperinci)
klu zaman nabi dulu nak plh pmmpn msti yg pandai berpidato...
ya, ana mmg x sangkal yg komunikasi sngt pntg bg seorg pmmpn..
tpi ingat .. jgn ckp jer pandai keje x pandai..
Allah benci org camtuh

dear my fellow frens..
to the new member of mine..
i hope once u join me....
don't look behind
because life doesn't give us many chance...
so, think deeply, then u'll find what u want

hal antum mustai'dun
litasmiu' ma saqultu...
alhiyah tahtaju ila jamaah..
min zalik, amartu yatahaqqaqu hiyaul jamaah
ana min ghairi usrah..
wa antum aidon
walakin la buddalana lijihadu fil jamaah...
ala, la tahzan innallaha maana
ni lah namanya satu malaysia
w/p x der bhs cina & india.. tapi.. hampir2 lah tuh
andai ada tinta yang salah ..
harap ada yang membetulkan..

Aqulu qauli haza... wa astaghfirullaha li walakum...

2009-05-31

HARI TANPA TEMBAKAU SEDUNIA




31 Mei.....


hari terbaik tuk berhenti merokok


sahabat2 ku yg terperangkap dlm kancah ini, kembalilah pd fitrah tidak merokok


usahlah kau seksa dirimu dgn racunan rokok itu..


ya, dia mmg sedap utk dihisap namun,


mudharat yg bakal kau terima lgi berat...


ingatlah setiap sedutan akan memendekkan 20 minit jangka hayatmu


kengkawan, usia mu masih terlalu muda tuk dibazirkan


usahlah kau sia-siakannnya...


lagipun, kebanyakan wanita tak suka lelaki perokok .. pikirkanlah masa depanmu


ulama' tlh sepakat ~ rokok itu HARAM pada yg mula mencubanya~


harapanku, korang tau ape yg korang wat..




TIPS2 BERHANTI MEROKOK




  • lengah2kan ( say : wait a minute)


  • minum air masak bebanyak


  • sibukkan diri


  • jauhi perokok lain


  • kunyah sumthing (gam)


  • basuh tgn slaloo


  • mandi dgn kerap


  • meditasi


  • berdoa mohon pada yg esa




kalau nak tau korang perokok tegar atau tak... buat ujian kat www.myhealth.gov.com


2009-05-16


Assalamualaikum...

duhai sahabat2 sekalian....

ingatlah, Allah tlh beri amaran

pada sekalian manusia...


Tanda2 flu ni..



  • batuk2


  • selesema


  • demam


  • peningkatan suhu badan dan tidak turun2


  • sakit2 badan

simptomnya xlah membimbgkn tpi kesannya... jadi berhati hatilah


Reminder for today :


Hidup ini hanya sementara... segalanya datang dan pergi.. dan satu hari nanti kau jua akan pergi namun usah biarkn kau pergi kerana dirimu sendiri , sedarlah teman yaumul ghasiah sudah hampir, takkanlah antum mahu nabi isa turun... dajjal keluar... ya'juju ma'juju mengganas...

2009-04-25

SAHABAT...

duhai sahabat.. duhai teman....
ayuhlah berlari bersamaku....
daku sudah tak mampu berjalan ...
aku mahu kita berlari....
ayuh... bangkitlah...
AYUH..... KITA BERPADU
KITA BERSATU...
duhai nisa' 2 ku...
aku mengerti bahwa kalian punya hati...
hati selembut sutera.....
namun, dimana lagi mahu ku cari mar'ah spt Asma'..
dimana kalau tidak dibumi shams ini...
sedangkan habibullah sendiri berdoa agr diantara 2 umar (Umar alkhatab @ abu jahal)
agar masuk islam....
moga islam menjadi kuat...
lantaran itu... aq jua begitu...
ku tak mengharapkan insan lain...
tapi... hanyalah kalian
yang benar2 insan kerdil ini berharap...
andai kalian hayati nukilan ini...
daku siqah pd kalian
moga jalan kita ini lebih meriah....

duhai sahabatku ar rijal...
kami annisa' mengharapkan laungan takbirmu..
biar ia bergema ke pelusuk bumi..
bumi shams yg indah.. yg mengalir sungai di bawahnya
ya... kita semua tak sempurna..
namun, lakukanlah sesuatu dgn sempurna...
kerana kita semua saling melengkapi..
usah dilayan karenah hati..
usah diabai makanan rohani...

duhai sahabat2 ku...
pesan drpdku...
usah kau lakukan sesuatu semata2 kerana amanah ini..
namun, lakukanlah untuk kau cari mardhatillah
kerana amanah ini bisa dipegang oleh sesiapa...
namun, keredhaanya kau perlu cari sendiri

Kata2 Imam Alghazali :
Carilah hatimu ketika kau membaca Al Quran,
andai kau tidak temui ,maka carilah hatimu ketika kau solat,
andai kau belum temui maka carilah ia ketika kau bertafakur mengingati mati..
andai kau tidak temui jua, berdoalah pada tuhan
minta Dia berikan hati yang baru...

2009-03-18

Pesta Pantun 2009











Pesta yg berlangsung pada 12 mac 2009 di SMK Tunku Ampuan Najihah...
ya, ana berpuas hati dgn pnyampaian ana.. kenapa??
sebab ni kali pertama ana masuk pantun..
memang kteorg kalah..
tpi.. kekalahan kami bermaruah..
kerana ramai yang menyokong kami..
sekolah tkc diumumkan sbg pemenang.. dan mrk menghntar rmai wakil
walaupun team shams hnye 5 org tpi, kteorg x rasa terpinggir krn kbnyakan pljr STAN
sokong kami.
adakah.. ini semua berpunca dr keadilan???
entahlah, ana pun tidak mgetahui perkara sebenar
hanya Dia yg maha mengetahui...
Team shams diwakili olh ana, amal (f.2), k. nazirah (f.5), zainur & azizi (simpanan)
tpi.. sahabat2ku serikandi2 team shams
sabarlah.. keadilan itu milih yang hak..
kita mampu melakukan yang terbaik
namun, satu pandangan ana
mungkin juga ini kesilapan kita...
perihal masa ...
mungkin banyak yang kita terlepas tanpa kita sedari..
ingatlah, masa itu emas..
(apa yang syok tu bila dpt beraksi di arena.. sampai pihak lawan tnya samada ana ni bdk debat..
he3 ada gaya rupanya ana nih)
tpi.. apapun ana berlawan untuk naikkan nama shams
biar org tahu budak skola agama leh buat..
~Mistakes is the mother of succes~
~you never know what u can't do untill u dare to try~
~ keadilan akan muncul... tunggu & lihat~


2009-03-14

PPSMI.....


Mungkin diri ini terlalu kerdil tuk berbicara..
mungkin diri ini masih mentah tuk berkata2
namun, apa salahnya untuk diri menyatakan pendirian jiwa
pendapat yg tulus dr insan bergelar pelajar... yg sdg mmpljari ppsmi..
yg acap ditentg dek yg dewasa..
padahal bkn mrk yg mghadapi suasana...
bagiku... bahasa bkn masalahnya..
otak manusia mampu menerima 13 bahasa ...
bahasa adlh penghubung ... namun adkh bhsa yg sama shja dpt digunakan..
bahasa malaysia bahasa perpaduan... namun perpaduan hanya dpt dbentuk dgn adanya komunikasi.. dan saling memahami.. ya, mmg semua rkyt m'sia perlu mengetahui bhs melayu
tapi, perlukah kte mnyekat masyarakat memperkaya bahasa..
perihal kematian bahasa... memang andai bhs dibiar iakan lenyap spt bhs sanskrit,
namun apa yg dpt kulihat penggunaan bhsa yg perlu dipelbagai
iklan2 dlm satu bhsa.. bhasa malaysia
andai mahu berkata2 .. gunakan bhsa yg benar
bhasa melayu atau malaysia... ini pun suatu tika dahulu dibicarakan
ana setuju dgn bhsa malaysia krna ini adlh bhsa kita.. walau sbenarnya ia adlh bhsa melayu
kerana kita rakyat malaysia..
kenapa perlu kita sygkan negara????
kerana Dimana Bumi Dipijak Disitu Langit Dijunjung~
kerana andai negara kita diserang pada siapa kita bersama..

Oh ya,... bhasa inggeris.. ana bknlah seorg yg hebat dlm bhsa ini spt sahabat ana Hajar
ana juga x cintakan bhasa ini .. tapi, ana melihat keperluan untuk berbahasa inggeris..
andai kita ingin berdebat dgn paderi.. kita perlu khatamkan bible..
kalau nak debat dgn org inggeris..... apa perlu dilakukan??
ya, ppsmi tlh bantu ana sdkt untuk pertingkatkan bhsa inggeris ana
ini satu pengakuan dari seorg penuntut ppsmi

NAMUN....
apa yang x setuju ialah .... gred para pljar ditarik..
hanya krna mahu ppsmi dteruskan...
kenapa perlu direndahkan martabat pljar cemerlang
hingga ada yg kata dia cmrlang kerana nasib shja
ana pun...
teacher ana sndiri ragu2 dgn ana yg dpt A dlm BI ana
ya, ana setuju sbb ana yakin sngt yg gred tlh diturunkan
andai tlh ketahui bahwa ank bangsa kiata ini lemah..
jadi, berilah soalan2 yg setaraf dgn kami...
x usah ditipu keupayaan kami
dan yang genius... buatkanlah sekolah kahs tuk mrk..
memang perlu tuk stp pljr punya bnyk kemahiran..
tapi, andai dia mmg x boleh.. apa salahnya kita menghargai mrka..
ah.. apa perlu kuutarakan cdgn ini
sedangkan di Oxford pun
pljrnya bknnya pandai sngt ramai yg meniru.. ya, dunia ini penuh dgn penipuan
Jadi , andai mahukan keadilan dtglah kepada islam...

2009-02-27

TINTA DARI HATI...


Sahabat,

kita sama2 mengorak langkah...

kita berpadu di bwh lmbayungnya..

kita mengikat janji setia...

Namun, benarkah kita kan terus setia.....

bersatu hati hanya kerana-Nya...


La budda... kita mesti bersama.....

membela agama yg sedang dinoda...

hati... hati... hati....

seorg pmmpin .. hatinya kering ..

usah dilayan bicara syaitan...

usah termakan rayuan nafsu...

uasah biarkan jiwa membusuk..

Tanda2 kurgnya iman

pabila diri gemar berangan


Sahabat,

andai benar kita bersama...

hanya kerana-Nya......

pasti ribut menjadi bayu...

gimana harus dipadamkan api

andai tidak menggunakan air..


Ayuh.. ayuh wahai teman

teruskan perjuangan...

andaiku terjatuh...

kita bangkit bersama

andai diatas... jadilah seorang yg punya

escalator mind... membawa bersama semua

ke puncak jaya...

USRAH BADAR.... 08 & 09

Alhamdulillah.. dpt jge ana luangkan mse disini sbntar...
Kepada adk2 yg akak kasihi... kalian umpama permata bagi ana
menjadi penghibur hati ku di kala sunyi.. pabila ada yg mlupakn tarikh keramatku...
kalian meraikan diri yg hina ini...
Tak pernah dalam hidupku makan kek hari jadi utk diriku sndiri...
Namun, tahun yg mulia ini ... ana dianugerahi dgn 2 kek... Alhamdulillah.. segala puji bagi Allah...
Terimalah kasih sayangku ini.. wahai adk2 ku..
Adik2 akk akn berusaha utk kte sme2 mnjadi usrah yg cmrlg gmlang & terbilang...
Akak sayang korang sume... dan usrah2 yg lain jge..
Usrah .. 08
tengku, farhanah, ainur, kamila, nurin.....
Usrah ... 09
ain, atiqah, aina, zirahmi, nisa', ain, durrah, qharlisa....

2009-02-08

KLANA ...09

Alhamdulillah, segalanya berjalan dgn baik....
perjalana klana pada thn ini berkali2 ganda lbh baik dr sblumnya...
apa yang ku harapkan ... jundi2 dan serikandi2 shams mengorak langkah besar menuju paradigm shift... 3 hari di PDI Paroi ... umpama 3 thn menuai emas... takkan ku sia2 kan sgla yg aka2 dan abg2 tlh ajarkn pada diri ini....
HARI PERTAMA
hatiku terasa spt biasa ...tiada yg istimewanya klana ini ... tpi... yg bestnya akk2 & abg2 yg baik ... he3
HARI KEDUA..
dimulakan dgn qiamullail, muslimat dah rmai.. tapi.. muslimin ..(cam bese ar)... namun.. segalanya pasti blh diubah.. pagi dimulakan dgn kuliyah.. ok lah jugak.. lps sarapan ceramah abg syahir... di sini bermula lah segalanya... aku mula mnerima ahli usrah ku..then, kami buat LDK dgn kak syed... banyak bhasa baru yg ku pelajari..(he2) pemikiran mestilah out of the box!! usrah umpama sebuah kluarga... aq x kan sia2 kan adik2 ku.. maafkan akk yg sblum ini buat sambil lewa pd antunna...
PETANG.. riadah... muslimat beribat.. dgn begitu kuat... dibaling bertalu2 dgn bungkusan air...sirap.. bersatu melindungi istana BADAR .... namun muslimin .. pada awalnya... tertawa melihat kami.... pabila ada yg menangis... mrk ... ada yg tergelak.. dan ada pula yg bersimpati..
tpi apa yg mereka blh lakukan.. tika e2 ku rasakan umpama kami adalah wanita dan knk2 Gaza.... ya Allah slmtkanlah saudara2 ku di sana ... hapuskan para zionis disana...Amin..
namun di sinilah... kulihat ukhuwah antra kami.. dan sifat wala' pd ketua.. kaka tyah... abg zarin.
Apa2 pun ku harapkan kte dpt bersatu di bwh lembayung ISLAM


Hidup ini indah andai sglanya karana Allah..
ukhuwah yg terjalin biarllah hnya krna Nya...
bertemu tak jemu
berpusah tak gelisah...
WE UNITE...WE UNITE...
WE UNITE FOR ISLAM
WE UNITE.. WE UNITE...
WE UNITE FOR BADAR...

2009-01-24

Pucuk muda



Saya budak baru belajar, andai salah minta tunjukkan....

Perjalanan beribu batu itu dimulai dgn langkah pertama
mengensot sebelum merangkak
merangkak sebelum bertataih
bertatih sebelum berlari
hari ini dalam sejarah
ku mulakan langkah baru
moga segalanya menjadi yang terbaik
buat diri yang kerdil ini....