2010-02-25

Al-Quran dan Bible

Fuh.... ramai betul orang balik hari ni, sesaknye ktm ni. Alamak train dh nk pegi, aku pu berlarilah ke pintu train yg nmpk lapang skit. hmmm alamatnye kne diri lar aku kali ni, ble masuk je dlm train aku pun carilah tmpt yg slamat utk berdiri. ha, baik aku diri sblh dak skola agama tuh. tiba-tiba, "eh, farzana...", " Ada?? ya Allah, macam mane blh ada kat sini", aku jumpe seorg shbt islah group dr smaskp. " Ana cbe tgk blakang tu, kenal x?", kata Ada. ya Allah! shbt lme aku ktk darjah 4, syawany nme die, bnyk prubhn pd dia... Alhamdulillah, hati2 kami ini tlh kau pertemukan." hmm, ana BADAR camne??" tanya Ada. aku pun ceritalah sedikit sebanyak tntg badar shams.

Waktu kami berbual aku perasan something, Amoy yg dudk sblh Ada tu asyk pndg kami shj.Mungkin suara kami kuat sgt kot. kemudian tiba2 dia tunjukkan aku satu tempat duduk yg ada beg bersebelahan sorg laki.aku hanya menggeleng, lagipun aku msh nak borak2 ngn 2 org shbt aku. Kami bertiga pun terus berbual2, tiba2 amoy tu tepuk tgn Ada, dia berckp sesuatu dgn Ada. Aku dan Syawany hnya melhat shj krana Ada berda jauh sdkt, kami x dpt dngr prckpn mreka. Aku teruskn berbual dgn syawany dan pada masa yg sma aku lihat perbualan antara mereka. Aku lihat Amoy tu mengeluarkan satu buku kecil, besarnya lbh kurg mcm oxford dictonary , then kulitnya dibalut dgn wrapper. amoy tu jge mgeluarkan satu pamplet.

then, stlh agk lme Ada pun pggl aku," ana, do you want to see this". Owh, " sure, can i have a look". Amoy tu pu berikan pd aku buku yg dipegangnya, " this is bible " . Oo.. ni lah bible, terasa kerdil waktu tu krana x prnah nmpk bible. Aku pun mnyelak2 kitab tu,rupanya aku tgh pegang terjemahan bible.. then, aku terbuka satu part - Daniel- " this is one of our prophet" aku katakan pd Amoy itu. "Oo ya, this is prophet" . Amoy tu pu membacaan satu part dlm bible kpd Ada. oh, x silap aku dlm beg aku ni ada tafsir, aku pun cari.. Alhamdulillah, ada pun.

"this is our kitab"
'owh, is that Qoran?'
" ya, this is Qoran "
' owh, Qoran and bible is totally different'
" but i think i should read the bible"
' owh, ya'
then, destinasi yg aku tuju dah sampai, kami pun mintk izin, " ok, another time k" then shake our hand together...

.............................................

Memang bila ana keluar ada sahbat yg kurg setuju dgn tindkn membaca bible sbb nya tkut2 kita x kuat iman, mmg perlu utk berhati2 dlm bab akidah cumanya ada masa dan ada org yg ble kte brhdpn kte perlukn pgetahuan tntg bible.ana pernah mndgr satu ceramah dr seorng convert, dia kata org islam ni jgnlah tkut nk kaji bible, sbb ble kita kaji bible kita akn jmpe bnyk keraguan dan insyaAllah akan menambahkn lg keimanan seseorg trhadp Al-Quran. Lagipun klu ana x selak terjemahan bible dlm bhasa melayu tu, ana x kan tahu yg kalimah ALLAH memang dh ada dlm tu...

O Allah, give her the light if she seek for the truth.....

p/s - selawat dan salam keatas junjungan besar nabi Muhammad s.a.w -12 rabiul awal-

1 comment:

  1. haaaa...baru boleh comment...
    ok...
    mcm best cite ko ni...
    bukan senang nak ada peluang camtu...
    kalo ada masa sket,
    bleh je berdebat sikit2 dgn minah tu...

    ReplyDelete

~ thanks for your comments~