2011-01-14

KTM dan dia...

 Ini pengalaman tika aku terpaksa pulang ke asrama (tahun lepas) menaiki komuter...sekadar satu perkongsian kpd muslimat2 yg mgkin telah atau akn menjumpai manusia2 sebegini. Biarlah kita tetap menjaga diri kita namun dengan cara yg tidak membuat orang pandang serong pd islam itu sendiri.. ingatlah... WE'RE THE ICON OF ISLAM...

  .....................................................................

    Ptg itu, stesen komuter nilai agak lengang..macam biase. x lama kemudian gerabak train lama itu menghampiri stesen nilai. aku cuba mencari pintu yang paling dekat kerana risau tertinggal, lupa pula aku akn coach wanita yang disediakn..akhirnya, huh alhamdulillah dapat jugak tempat tapi.. ramainya lelaki, bangla pula tu. Aku pun terpaksalah berdiri di tepi pintu train...
     train bergerak mengunjungi satu stesen ke satu stesen, sehinggalah di stesen tiroi. Aku lihat kelibat seorang mamat indon yang berpakaian agak rock masuk ke coach aku.."aduh mamat nih, tak nampak ke dah penuh ni". Elok  sahaja dia masuk dan terus berdiri berdekatanku. train meluncur menuju stesen terakhir, tiba2...

Mamat indon : "assalamualaikum ustazah"
Aku :.....hanya menganguk....
Mamat indon : hmm nama siape?
Aku : ..........tersenyum dan menganguk (haik...dah mule dah mamat nih..)
Mamat indon : haik takkan senyum je..bla bla bla (mengayat),saya sbnrnya suka pada perempuan yang bertudung, tapi yang xsedap nye kan ustazah... dorang ni ble ditegur ke bagi salam ke bukannya nak jawab pun.. tu yang x betul tu ustazah.
Aku :...setelah sekian lama membisu.... "tu hak diaorg, nak jawab atau tidak"
Mamat indon : tu saya tau tpkn x elok tu ustazah, org mcm sy ni bknnya apa, saja suka tegur2 perempuan2 yang bertudung tu kan.
 kedengaran siren komuter"STESEN TERAKHIR, SEREMBAN, SEREMBAN"
Aku : Oklah macam ni... dalam islam hukum menjawab salam seorang lelaki  kepada seorang perempuan yang boleh dikahwini adalah harus. so, terpulanglah pada perempuan tu nak jawab salam atau tidak, ok..

pintu train terbuka dan aku terus keluar meninggalkan mamat tu termanggu2 keseorangan...sebaik memberi tiket kpd pgwl ktm aku terus mencari tempat duduk.."huh penat jugak diri lama2 nih...hmm hauslah pulak"...tiba2

mamat indon : kak kak, saya ada bnyk lagi benda nak tanya akak nih..
aku : ....'Allah hai mamat ni lagi'... dengan muka yang selambanya aku meletakkan beg disebelah tempat dudukku... dia pun terus duduk di kerusi selang satu dariku...
mamat indon : kak saya sbnrnya suka nk belajar agama ni tp skrg ni susah nk cri.....bla2 (keluarlah semua cerita...sehingga petua mak dia pun diberitahu)
aku :.....hanya membisu dan berperwatakn spt org yg lbh tua drpdnya, w/p sbnrnya dia berumur 21 thn....
      .....allahumma la sahla illa ma jaa'l tahu sahla, wa khazna iza syi'ta sahla....aku cuba membaca kalimah2 suci, takut2 dipukau mamat indon itu.....tiba2 aku terasa haus, aku terfikir drpd dia belikan aku air baik aku yang belikan dia air....teringat pula aku akn kisah gadis2 yang dipukau gne air..dan juga gadis LAMBOK...
  "hmm..jap ye saya nak beli air"
..."nah..ambillah sy belanja"....alhamdulillah satu kerisauanku hilang.
mamat indon : ......mula2 menolak tapi akhirnya mengambil dan berterima kasih....
  Akak ni nampak macam dah banyak pengalaman lah, akak tak pandang sy, mesti akk dah  jmpe rmai orang kan, mesti akk dah tinggi belajar...bla2....
aku :....masih act like an ustazah dan menjawab bila perlu, dan  tak putus juga hati kecilku membisikkan kalimah Illahi....

...tak lama selepas itu, kawanku datang menjemput dan si mamat indon itu menghantarku hingga keluar lalu ..."assalamualaikum...", aku hanya mampu menganguk padanya...

ALHAMDULILLAH.......

2 comments:

  1. Assalamualaikum farzana saya nak tanya pada kamu ttg esq way 165 sbnrnye bkn ni asalnye dr buku bhs inngeriskn kmu da bc yg english version n ktner nk dptkn buku tu ye yg ade kt sy ni versi indon n tjk penuhnye the esq way 165

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumussalam, maaflah, sy bru perasan msej kamu.. sy dpt dr ckgu sy, skrg ni dah mudh nk cri sbb esq xdhramkn krajaan m'sia...cube cri di book fair...

      Delete

~ thanks for your comments~