2009-12-22

Pelajar, pelajaran dan pengajar.....





Alhamdulillah...
Aku seorang insan biasa dan hanya seorang hamba biasa, tapi... usah menjadi terlalu biasa kerana insan yang masuk ke syurga itu insan luar biasa. Fikirkanlah akan the life after death kita. Hmm dapatkah kita sebagai insan biasa yang berperangai biasa-biasa menikmati syurga Illahi yang beyond the expectation (Wallahua'alam). Oleh itu, kita perlu untuk keluar dari kebiasaan... dari biasa kepada LUAR BIASA. Bagaimana ingin menjadi pelajar luar biasa?? Juga melayan pelajaran dan pengajar dengan luar biasa.. Disini kusertakan sedikit perkongsian agar ia bermanfaat pada insan yang mendambakan kehidupan LUAR BIASA untuk mendapat hasil LUAR BIASA...

Ade beberapa langkah utk jadi pelajar luar biasa :

1- Kne tahu macam mane nak skor dlm exam :
~ Faham : fokus dalam kelas
~ Ingat : hafal lar mcm biase kita buat
~ Tahu : tahu teknik2 nak jawap pekse

2- Bezakan antara subjek fokus dan subjek skor
a) subjek fokus : subjek yg kte rse nak further dlm bidang tu
b) subjek skor : subjek yang kte x nak further tapi x bermkna kte benci subjek tu

a) * Biology
* PSI
* PQS
* B. Arab
* B. Melayu
* B. Inggeris

b) * Chemistry
* Physics
* Add Math
* Modern Math
* Sejarah


Pembezaan subjek ni bukan utk meng'anktiri'kan subjek skor tapi kita mahu menetapkan ape bidang yang kita nak lepas SPM.Ha... lega rasenya bila dah tau ape kita nak dalam hidup. Lagi satu klu albert einstein boleh wat teori... kita pun boleh buat teori pembelajaran kita sendiri. Ni teori pembelajaran orang-orang yang aku percayai

" Tak semua subjek kene fokus, tapi MESTI ade subjek yang difokuskan "

" Tak semua subjek kene fokus, tapi semua subjek mesti SKOR "

" Belajarlah semua subjek mengikut keupayaan otak kita "

" Akal bukan hak milik, tapi anugerah "

p/s : lpe nak pesan pada semua form 3 (especially my dear sis) smoga kamu mendapat hasil yang terbaik atas segala usaha kamu.. :) chaiyok...

No comments:

Post a Comment

~ thanks for your comments~